
קולוסיאום
בלב ליבה של רומא, עומד אחד מפלאי העולם העתיק, אשר עדיין מפעים את דמיונם ולבבותיהם של מיליוני התיירים המבקרים בה מדי שנה – הקולוסיאום. האמפיתיאטרון העצום, שבנייתו הושלמה בשנת 80 לספירה, מהווה עדות חיה להנדסה ולאמנות הבנייה הרומית, ומספר את סיפורה של אימפריה שבשיאה דירגה את התרבות, הכוח והאדר האנושי. אי אפשר להיות ברומא ולא לבקר באחד מסמליה המובהקים ביותר – הקולוסיאום, שהוכרז על יד אונסק"ו כאתר מורשת עולמי, ואף נבחר בשנת 2007 כאחד משבעת פלאי תבל החדשים.

הקולוסיאום, נבנה כאמפיתיאטרון עצום בגודלו, מימדיו מתפרשים לאורך של 188 מטר ורוחב של 156 מטר. במקור הוא התנשא לגובה של כ-49 מטרים, והיה יכול להכיל כ-50,000 צופים.
בנייתו של הקולוסיאום החלה בשנת 72 לספירה, והושלמה תוך שמונה שנים בלבד! רוב זמן הבנייה היה בתקופה שבה שלט טיטוס, שפיקד על הכוחות הרומים, ששרפו את בית המקדש. לכן, יש הסבורים שעבדים יהודים היו חלק מהעבדים שבנו את הקולוסיאום. נוסף על כך, ישנה סברה כי כסף שנבזז מבית המקדש מימן את הקמת המבנה העצום הזה, וחלק מהחוקרים אף סבורים כי חלק מאבני בית המקדש שימשו לבניית הקולוסיאום.

אך אל תיתנו למראה המרשים של המבנה או לתיאורו הנחמד "אמפי תיאטרון", לגרום לכם לחשוב כי במקום התקיימו הופעות בידור לכל המשפחה. או לפחות, לא לפי איך שאנחנו מדמיינים אותן. במקום התקיימו קרבות גלדיאטורים, מסעות ציד, הוצאות להורג, ואף שחזורי קרבות ימיים (היו מציפים את הבמה, ואחרי הקרב היו מרוקנים אותה). הזירה הייתה בנויה מעץ, והייתה מכוסה בחול, על מנת לספוג את הדם של הגלדיאטורים ובעלי החיים, שמתו על הבמה. על פי ההערכות, בקולוסיאום קיפחו את חייהם כחצי מיליון בני אדם, וכמיליון בעלי חיים. כל אלה הוצאו בתום הקרבות דרך השער המערבי, שנקרא באופן מפתיע, "שער המוות". כאשר הסתיימה בניית הקולוסיאום, חנכו את בנייתו ב100 ימים של מופעים, שרק בהם איבדו את חייהם כ5,000 בני אדם, וקרוב ל10,000 בעלי חיים. קרב הגלדיאטורים האחרון התרחש בשנת 435, ומופע ציד בעלי החיים האחרון התרחש בשנת 523.

80 שערים היו ברחבי האמפיתאטרון, כולל מעברים משופעים, אשר תוכננו בקפידה על ידי הרומאים, על מנת לאפשר יציאה מהירה בסיום המופע. בנוסף, מתחת לזירה הייתה גם מערכת מעברים תת קרקעית, עם כלובים שבהם שהו בעלי החיים לפני היציאה לקרב, וחדרי הלבשה לגלדיאטורים. במקום הייתה מותקנת מעלית, ששימשה להעלאת בעלי החיים מהכלובים שלהם לזירה עצמה. כמו כן, על גג האמפי הייתה יריעה שניתן היה לפרוס, ובעזרתה להגן על הצופים מפני פגעי מזג האוויר.
כבר באותה תקופה, הכניסה לקולוסיאום הייתה עם כרטיסי כניסה. תארו לכם שכרטיס הכניסה למופע הוא לוח שיש, שהיו מציגים בכניסה, ובו רשום היציע השורה והמושב שמקנה הכרטיס לבעליו. סדר הישיבה היה לפי מעמדות, ביציעים התחתונים והקרובים יותר לזירה ישבו אצילי העיר, על מושבי שיש. ביציעים העליונים והמרוחקים יותר מן הזירה, ישבו שאר האזרחים, על ספסלי עץ פשוטים. לקיסר של רומא היה יציע כבוד מיוחד, ונפרד מהיציעים הרגילים, שנקרא "פודיום". הכניסה הייתה חינם עבור כל תושבי רומא, כחלק מאסטרטגיה מדינית של הקיסרות שנקראת "לחם ושעשועים". הקיסרים דאגו לצרכים הבסיסיים של האזרחים – מזון ובידור, ובכך מנעו התקוממות, והסיחו את דעתם של האזרחים מבעיות המדינה.

האדריכלים הרומיים העריצו סימטריה, הרמוניה, וצורות גיאומטריות שלמות, לכן מניחים שבמקור המבנה היה עגול מלא. אך במהלך השנים הקולוסיאום נפגע מברקים, מרעידות אדמה ואף מבזיזה של אבנים ששימשו לבניית מבנים אחרים ברומא. בעקבות כל אלה, נהרס חלק מהמעטפת החיצונית שלו, ולכן אנו רואים היום שהקיר החיצוני מקיף רק חצי מהאמפי הפנימי. כבר במבט מבחוץ ניתן להתרשם ממבנהו העצום והמרשים של הקולוסיאום, אך מומלץ (ואפילו חובה!) להיכנס ולראות את הבנייה גם מבפנים, לדמיין אותו מלא בכ- 50,000 צופים ולזכור שכל הפלא הזה נבנה לפני כ 2,000 שנים! החל משנת 2021 ניתן לסייר גם במערכות התת קרקעיות של הקולוסיאום, אבל זה נעשה אך ורק בסיורים מודרכים.
קולוסיאום - שעות פתיחה
ראשון – שבת: 08:30-19:15
מקומות מומלצים ליד הקולוסיאום


גבעת הקפיטולין
הגבעה הגבוהה ביותר מבין שבע הגבעות המקיפות את רומא. על גבעה זו בנו הקיסרים

פורום רומאנום
כיום פורום רומאנום הוא בעצם מקבץ של מבנים, פסלים וחלקים של מבנים, שהיו חלק