המוזיאון היהודי בפראג

לפני המידע על המוזיאון היהודי, קצת מידע חשוב על הרובע היהודי בפראג.

התיישבות של יהודים, באזור העיר פראג החלה כבר מהמאה ה-10, אך בעקבות שריפה שאירעה בבית הכנסת שהיה ברובע היהודי, עברו היהודים להתגורר באזורים אחרים בפראג. אחרי לא מעט שנים, בסביבות המאה ה-13, הקהילה היהודית חזרה להתגורר באזור שבין נהר הוולטבה לעיר העתיקה של פראג, והוקם הרובע היהודי שאנו רואים כעת.

כבר בתקופה זו, שנים רבות לפני השואה, היהודים תוייגו כזרים ושונים משאר האוכלוסייה, ולא פעם הופלו לרעה ע"י המקומיים וע"י השלטון. במרוצת השנים סגרו את היהודים בגטו, ברובע שלהם, והטילו עליהם גזרות שונות כגון מיסים גבוהים ואיסור לקנות נכסים. אך לקראת סוף המאה ה-18, בעת שלטונו של הקיסר יוזף השני, ניתנו הקלות רבות ליהודים, מתוך הבנה שהם חשובים לכלכלתה של פראג. באמצע המאה ה- 19, לאחר ביטול הגטו והענקת שיוויון זכויות מלא ליהודים, החליטו לשנות את שם הרובע ליוזפוב, על שם הקיסר שבזכותו ולפי קביעתו ניתנו להם ההקלות. 

בסוף המאה ה-19, מרבית הבתים שהיו חלק מהגטו נבנו מחדש או שופצו. אך למרות זאת, עדיין ניתן לראות ברובע היהודי בפראג בתים מתקופות שונות, אשר בנויים בסגנונות שונים, בעיקר בסגנון אר נובו, מה שהופך את הרובע היהודי לאחד האזורים המתויירים ביותר בעיר פראג.
המוזיאון היהודי בפראג, המכיל אוסף עצום של חפצים, פריטי יודאיקה, תשמישי קדושה ועוד, מנוהל במתכונת שונה ממוזיאון רגיל. בעצם לא מדובר במבנה אחד שבו מרוכזים הפריטים, אלא במספר מוקדים ברובע היהודי – בעיקרם בתי כנסת, וכן בית טהרה ובית קברות עתיק. בכל אחד מהמקומות האלה מוצגים חלק מאוספי המוזיאון היהודי בפראג. 

המוזיאון היהודי בפראג

זהו אחד המוזיאונים היהודים העתיקים ביותר בעולם. הוא הוקם בשנת 1906, ומציג את ההיסטוריה הארוכה של הקהילה היהודית שחיה באזור. לא רבים יודעים, שישנה השערה כי במהלך מלחמת העולם השנייה, הייתה לנאצים כוונה להקים בפראג מוזיאון על העם היהודי, שיציג את היהודים בצורה שלילית, כעם שפל ונחות, וכך להצדיק את השואה, ו"להוכיח" בצורה מסוימת את תפיסתם לגבי היהודים. 

האוסף העצום של פריטים היסטוריים יהודיים, שמוצג בחלקיו השונים של המוזיאון היהודי של פראג, נאסף על פי השערה זו, על ידי שמונה אוצרים יהודיים שהיו אסירים בגטו טרזינשטט, וזה היה התפקיד שקיבלו מהנאצים. הם הונחו במדויק, לשמור פריטים, ספרים וחפצים אשר מתאימים לתפיסה הנאצית, ולהשמיד פריטים המעידים או מרמזים אחרת. 

גטו טרזינשטט היה מחנה לדוגמא, בו הנאצים חשפו כביכול לעיתונות העולם ולצלב האדום, מה קורה בתוך הגטאות. תמונה של יהודים ממיינים ספרים, הציגה את הנאצים באור חיובי ורחוק שנות אור מהאמת. במהלך המלחמה נאספו פריטים מ- 136 קהילות יהודיות באירופה, שהגדילו את האוסף לכמות של מעל מאתיים אלף פריטים. לצערנו, כל האוצרים מלבד אחד נרצחו לאחר שסיימו את עבודתם.

ניסיון זה של הנאצים לחתור תחת היהודים, הסתיים בסופו של דבר בשימור המסורת היהודית. וזה אולי הניצחון שלנו בסיפור, אנו זוכים היום לראות פריטים נדירים רבים, מגילות תורה, וחפצי יודאיקה שאחרת לא בטוח שהיו שורדים. וזאת הדרך שלנו לומר שאנחנו כאן כדי להישאר.

הכניסה למבני המוזיאון השונים הינה בתשלום. ניתן לקנות כרטיס משולב, הכולל את כל האתרים החשובים. אפשר לקנות את הכרטיס במספר מקומות – בית הכנסת הספרדי, בית הכנסת קלאוזן, בית הכנסת פינקס ובמרכז המידע. 

המוזיאון היהודי בפראג - שעות פתיחה

ראשון – חמישי: 10:00-18:00
שישי: פתוח עד שעה לפני כניסת שבת
שבת: סגור

המוזיאון היהודי בפראג - עלות כניסה

מבוגרים: 550 CZK
ילדים בגילאי 6-15, סטודנטים מתחת גיל 26: 400 CZK
ילדים עד גיל 6 נכנסים ללא עלות.

  • המחירים כולללים את המוזיאון היהודי ובתי הכנסת ברובע היהודי

למסלול המלא שלנו בפראג

כל המידע על פראג

מקומות מומלצים ליד המוזיאון היהודי בפראג