מצודת פראג
מצודת פראג, היא אחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר בצ'כיה. טירה זו היא יצירת מופת ארכיטקטונית וסמל חיוני להיסטוריה ולתרבות של המדינה.
מצודת פראג משתרעת על שטח של יותר מ70,000 מ"ר והיא רשומה בספר השיאים של גינס כטירה העתיקה הגדולה בעולם. את המצודה החלו לבנות במאה ה-9 ובמהלך השנים ישבו בה כל שליטי צכיה (מלכים קיסרים ונשיאים) ואף היום שוכן בה נשיא צכיה.
מכיוון שכל שליט שישב במצודה רצה להתביע את חותמו, כל אחד הוסיף מבנה או אגף באזור מצודה. לכן, מתחם הטירה כולל ארכיטקטורה מכמה סגנונות שונים, כולל גותי, בארוק ורנסנס. הוא כולל ארמונות רבים, כנסיות, גנים וביצורים שנוספו לאורך מאות השנים. לכל בניין בתוך המתחם יש סגנון ייחודי משלו, ולחקור את הטירה זה כמו לצאת למסע דרך האבולוציה של האדריכלות.
שטח המצודה הוא בעל אורך של 570 מטרים ורוחב ממוצע של 130 מטרים. מכיוון שהמצודה נמצאת על גבעה יש ממנה מספר נקודות תצפית יפות על פראג. בשטח המצודה ניתן לראות בניינים יפים ומיוחדים בעלי היסטוריה עשירה וחשיבות לאומית צכית. הטירה מכילה אוספי אמנות רבים, כולל יצירות של אמנים גרמנים ובוהמיינים. הטירה היא גם ביתם של כמה נקודות ציון חשובות, לרבות קתדרלת סנט ויטוס, הארמון המלכותי הישן, בזיליקת סנט ג'ורג', ושביל הזהב. לכל אחד מנקודות הציון הללו יש היסטוריה ומשמעות ייחודית משלה, והם מספקים הצצה מרתקת לעבר. נתמקד בעקריים שבהם:

שער מטיאש– דרך שער זה ניכנס למתחם המצודה. שער מטיאש מחזיק מאות שנים של היסטוריה בין חומותיו. כאשר ההיסטוריה שלו מתחילה כבר במאה ה-14 כאשר קרל הרביעי, הקיסר הרומאי הקדוש,שלט בפראג. הוא היה מעוניין בכניסה מפוארת ומרשימה לחלק החדש הזה של העיר. כך, שער מטיאש נבנה בשנת 1379 בסגנון גותי. מלבד שימושו לכניסה של המלכים והקיסרים לעיר, הוא שימש גם כמבנה הגנתי על העיר פראג ועל אזור מצודת פראג. השער נקרא על שמו של בונה השער, מטיאש מאראס, אדריכל צרפתי שהיה אחראי גם על בניית קתדרלת סנט ויטוס בפראג.
חוץ מזה ששער מטיאש הוא אחד משערי הכניסה לאזור המצודה, מומלץ לעצור לידו ולהתרשם ממנו, השער הוא דוגמא מדהימה לארכיטקטורה גותית.
במהלך היום בכל שעה עגולה מתקיים במקום טקס החלפת משמר אך מומלץ להגיע לטקס החלפת המשמר של השעה 12:00 שהוא הגדול ביותר הכולל: ליווי תזמורת דגלים ותקיעת חצוצרות.
גני המצודה – ההיסטוריה של גני המצודה מתחילה בתחילת המאה ה-14 כאשר הקיסר קרל הרביעי הקים את קתדרלת סנט ויטוס, שהורחבה על ידי שליטים ששלט בפראג בתקופה מאוחרת יותר, כולל המלך ואצלב הרביעי. בתקופת שלטונו של רודולף השני במאה ה-16 הוקמו הגנים לראשונה. רודולף השני, פטרון האמנויות, בנה כמה ארמונות והשתמש בגנים כמקום להצגת האוסף המרשים שלו של צמחים אקזוטיים, עשבי תיבול ופרחים.
במהלך השנים הושפעו גני המצודה מסגנונות שונים, ביניהם עיצוב בארוק ורנסנס. הגנים שאנו רואים היום הם תערובת של סגנונות אלו, מה שמקנה להם אופי ייחודי. עיצוב הגנים סימטרי, עם שבילים מטופחים וגדר חיה, המובילים את התיירים לכמה מהאטרקציות המרכזיות של הטירות כמו חצר האריות, אולם המרשל הראשון וארמון הקיץ המלכותי.
בביקור בגני המצודה תוכלו לראות מספר נקודות עניין, כולל נוף מדהים של העיר. אחת האטרקציות המרכזיות של הגנים היא המבוך, שהוא מבוך עשוי משוכות גבוהות שכיף לנווט דרכו. ארמון הקיץ המלכותי, שנמצא בתוך הגנים, הוא דוגמה יפה לארכיטקטורת הרנסנס, ולא קשה לדמיין איך היה לחיות כאן בעבר.
קתדרלת ויטוס הקדוש – כמעט מכל מקום בעיר פראג, אם הסתכלתם לכיוון אזור המצודה ראיתם אותה ואת צריחיה בולטים על רקע קו הרקיע של העיר זוהי קתדרלת ויטוס הקדוש. הקתרלה היא אחת מנקודות הציון החשובות של העיר, והיא המבנה הגדול והמשמעותי ביותר במצודת פראג. בשנת 925 נבנה במקום המבנה הראשון על ידי המלך ואצלב בצורת רוטונדה (מבנה עגול הנראה כגליל), ונקרא על שמו של ויטוס שהיה מראשוני הנוצרים. לאחר כ150 שנים נבנתה במקום כנסייה גדולה יותר לאחר שזו הקיימת הייתה קטנה מכדי להכיל את הכמות העצומה של המאמינים. אך במאה ה-14 החליטו לבנות באותו מקום כנסייה חדשה שנבנתה בסגנון גותי, את הבנייה שהחלה בשנת 1344, סיימו רק במאה ה-20 מה שאומר שלקח יותר מ500 שנים לסיים את בנייתה.
מדי שנה נוהרים מיליוני תיירים לקתדרלת סנט ויטוס בפראג, להוטים להציץ בהיסטוריה ובתרבות העשירה שהקתדרלה מייצגת. אם אתם חובבי היסטוריה או חובבי אדריכלות, קתדרלת סנט ויטוס בהחלט צריכה להיות במקום גבוה ברשימת המקומות שלכם לביקור בפראג.
הקתדרלה מתהדרת בארכיטקטורה המעוטרת והמורכבת שלה, צריחי אבן מדהימים, פסלים וחלונות ויטראז' גותיים שהופכים את המבנה למחזה מרהיב. כשנכנסים לקתדרלה, מקבלים את פניכם מחזות יוצאי דופן, ביניהם הספינה, הקפלה של ואצלב הקדוש, חלון הוורדים הייחודי, וקברו הכסוף של יוחנן הקדוש מנפומוק. תוכלו לבלות שעות בהתפעלות מהארכיטקטורה היפה.
מומלץ לעלות למגדל הפעמונים הדרומי לתצפית מיוחדת על העיר פראג.

ארמון המלוכה הישן – נבנה בשנת 1253 במקום ארמון ישן יותר ששכן במקום, אולם ולאדיסלב שהוא המעניין והמרכזי בארמון זה נבנה בשנת 1502. כיום משביעים בארמון המלוכה הישן את נשיאי צ'כיה ובעבר היו משביעים בו את המלכים. ניתן לראות עד היום בארמון פרטי מלוכה ששימשו את מלכי העיר בעבר. אך מלבד השבעה של מלכים, היו משתמשים באולם זה גם לנשפים, שימו לב למדרגות המיוחדות שנבנו כך שגם סוסים יוכלו לעלות עליהם.

בזיליקת גורג הקדוש – הכנסייה השנייה הכי עתיקה בעיר פראג נבנתה בשנת 920. למרות שכלפי חוץ היא נראית בנויה בסגנון בארוקי שקשור למאה ה- 17 ואי אפשר לפספס את צבעה הייחודי. פנים הכנסייה הוא בסגנון רומנסקי מהמאה ה-10. לפי המסורת קבורה בתוך הבזיליקה הדוכסית לודמילה שהיא סבתו של המלך ולאצלב.
בסמוך לבזיליקה נמצא מנזר גורג הקדוש ובו נמצאת הגלריה הלאומית הצכית המציגה אומנות צכית מהתקופה הגותית והבארוקית.

ארמון לובקוביץ – המבנה היחיד במצודה שנמצא בבעלות הפרטית. למרות שבזמן השלטון הקומוניסטי הם נישלו את בעליו של המבנה, לאחר נפילתם המבנה חזר לבעליו החוקיים. הארמון נבנה בסגנון הבארוק, שהתאפיין בעיטור המעוטר שלו, בפרטים משוכללים ובשימוש בצורות ובקימורים דרמטיים. ביקור בארמון לובקוביץ והתרשמות מהארכיטקטורה שלו, מספקת דוגמה מצוינת לסגנון הבארוק שהיה כה בולט בתקופת בנייתו.
הביקור בארמון חשוב ממספר סיבות. ראשית, הוא מכיל אוסף מרשים של אמנות וחפצים. יצירות בולטים כוללים ציורים של קנאלטו, גויה וברויגל. יש גם חפצים יקרי ערך מהאוסף של המשפחה, כמו כתבי יד של מוצרט ובטהובן.
שנית, הארמון מספק נקודת מבט ייחודית על ההיסטוריה של צ'כיה, שכן משפחת לובקוביץ' מילאה תפקיד משמעותי בהיסטוריה הפוליטית והתרבותית של המדינה. הארמון מעיד על מעורבותה של המשפחה במלחמת שלושים השנים, כמו גם על תרומתה לאמנות ולאדריכלות הצ'כית.
לבסוף, הארמון הוא הזדמנות מצוינת למבקרים לחוות ממקור ראשון את השפע והיוקרה של תקופה שחלפה. העיצוב המעוטר והריהוט העשיר של הארמון מרשימים היום כפי שהיו לפני מאות שנים.
ארמון הקיץ "בלוודר" – נמצא בגן המלכותי. נבנתה על ידי המלך פרדיננד הראשון כמתנה לאשתו אנה שנפטרה בעת לידת בנם ה-15. הגג בצבע טורקיז שנראה כאילו הפכו סירה על המבנה וסגנון הבניה הרנסנסי גרם לכך שרבים טוענים שהו המבנה הרנסנסי היפה ביותר מחוץ לאיטליה. אל הארמון עצמו ניתן להיכנס רק כאשר יש בו תערוכות או מופעים שונים.
מול הארמון נמצאת המזרקה המזמרת ששמה ניתן לה בעקבות רעש המים המיוחד הנשפך על המזרקה העשוייה מברונזה.

סמטת הזהב – נקראת גם סמטת האלכימאים, נבנתה במאה ה-16 ויש גרסאות שונות עבור מי היא נבנתה. יש הגורסים שנבנתה עבור האלכימאים של המלך ולכן ניתן לה שמה "סמטת האלכימאים" , ויש הגורסים כי גרו בה השומרים והצלפים של המצודה ולאחר מספר שנים התגוררו בה צורפי ארמון המלך ולכן ניתן לה שמה "סמטת הזהב". במאה ה- 19 אזור הסמטה הוזנח ולכן השתלטו על הסמטה מחוסרי בית, אך בתחילת המאה ה- 20 עיריית פראג שיפצה ושיחזרה את המקום, והוא הפך למוקד משיכה למגורים של אנשי רוח.
בבית מספר 22 בסמטת הזהב, התגורר פרנץ קפקא מספר חודשים, ומעריכים כי בשל כך קיבל את ההשראה לכתיבת ספרו "הטירה".
מצודת פראג - שעות פתיחה
ראשון – שבת 10:00-18:00
מצודת פראג - עלות כניסה
הכניסה למתחם המצודה ללא עלות, אך הכניסה לארמונות ולמוזיאונים שבתוך המתחם יש עלות
מקומות מומלצים ליד מצודת פראג


קתדרלת ניקולס הקדוש
קתדרלת ניקולס הקדוש קתדרלת סנט ניקולס, השוכנת בתוך אזור לסר טאון הקסומה של פראג,
