מסלול מומלץ בטביליסי
ביום הראשון שלכם בטביליסי, אתם עומדים לגלות עיר שמזמינה אתכם לחוות את השילוב המופלא בין עבר מרתק, תרבות עשירה ונופים עוצרי נשימה. תחשבו על יום מלא בשבילים המובילים לאתרי מורשת מרשימים, תצפיות עם נוף שאי אפשר לשכוח, ומקומות שמספרים את סיפורה המיוחד של העיר. זהו יום שבו תעברו בין סמטאות קסומות ואתרים עוצרי נשימה שיספרו לכם את סיפורה של עיר עם נשמה. מקום שבו תרבות עשירה, נופים עוצמתיים וסיפורים בני מאות שנים נפגשים.
היום שלכם יתחיל במקום בו ההיסטוריה מספרת את סיפורה דרך אבנים עתיקות ומראה עוצר נשימה על נהר שחוצה את העיר. משם תעלו לגובה, באחת הדרכים המהנות ביותר, ותצפו בנוף שיחשוף את קסמה של טביליסי מכל זווית. תמצאו את עצמכם בלב מבנה מרשים שהגן על העיר במשך מאות שנים, ותתקלו בדמות גדולה ומעוררת השראה שמבטאת גאווה ואירוח של עם שלם. אחרי שתספגו את האווירה הפנורמית, תעברו על פני מבנה עכשווי מלא אור וצבע שמחבר בין המסורת לעתיד. בסוף היום, כשכבר חוויתם נופים מרהיבים וסיפורים מרתקים, תגיעו לנקודה שתשאיר אתכם פעורי פה. מבנה אדיר ומרשים, יתגלה לפניכם. זוהי יצירה אדריכלית שמשלבת עוצמה ורוחניות בצורה בלתי נשכחת.
כל אחד מהרגעים האלו ייקח אתכם צעד נוסף לתוך ליבה של טביליסי. מוכנים להתחיל?
Metekhi Cathedral
אז מה מחכה לכם כשאתם מגיעים לכנסיית מטחי? מבנה עתיק שניצב על מצוק מרהיב מעל נהר הקורה, תצפית פנורמית מרשימה על העיר שמסביב, והיסטוריה עשירה הנשקפת מכל אבן במבנה. כשאתם מגיעים לכנסיית מטחי, הדבר הראשון שתופס את העין הוא המיקום המרשים שלה. הכנסייה ניצבת על מצוק גבוה המשקיף ישירות על נהר הקורה, כאשר הנוף הפנורמי מהגבעה עוצר נשימה ומאפשר תצפית רחבה על העיר טביליסי שמתחת. הכנסייה עצמה בנויה בסגנון אדריכלי גאורגי מסורתי, עם קירות אבן מסותתים וגג מחודד.
המקום ובקישוטים הפשוטים אך המרגשים שלו. המקום טומן בחובו סיפורים היסטוריים רבי עוצמה, כולל פסלים ותמונות המספרים את ההיסטוריה הדתית והלאומית של גאורגיה.
כנסיית מטחי, הנמצאת בטביליסי, היא אחד המבנים הדתיים וההיסטוריים המרכזיים בעיר, והיא מהווה סמל חשוב לא רק לאדריכלות הדתית הגאורגית, אלא גם להיסטוריה של העיר עצמה. ההיסטוריה של כנסיית מטחי נפרשת על פני מאות שנים, ומספרת את סיפורם של שליטים, קדושים ואירועים מכוננים שהשפיעו על עיצובה של גאורגיה כפי שאנחנו מכירים אותה כיום.
כנסיית מטחי הנוכחית נבנתה במאה ה-13, בתקופתו של המלך דמטרה השני, אחד המלכים הבולטים של ממלכת גאורגיה. המלך דמטרה היה אדם מאמין שהאמין מאוד בדת הנוצרית, והקדיש חלק משמעותי מחייו לתמיכה בכנסייה. המבנה שעמד שם קודם לכן נהרס מספר פעמים כתוצאה מפלישות, מלחמות ואסונות טבע, אך כנסיית מטחי שרדה את השינויים והקימה לעצמה תדמית יציבה בתולדות גאורגיה. למרות שהמבנה עצמו עבר שיפוצים ושחזור עם הזמן, יסודותיה נותרו נאמנים לעיצוב המקורי מהמאה ה-13.
מעבר להנצחה הדתית, כנסיית מטחי נבנתה במיקום אסטרטגי, שמאפשר תצפית רחבה על העיר טביליסי ועל הנהר קורה הזורם מתחתיה. המלכים הגאורגים, ובראשם דמטרה השני, ראו חשיבות רבה בחיזוק העיר טביליסי כמרכז דתי ופוליטי של הממלכה. באמצעות בניית כנסיות ומבנים מרשימים כמו כנסיית מטחי, הם ביקשו להראות לעולם את עוצמתה התרבותית והרוחנית של גאורגיה.
כנסיית מטחי בטביליסי נבנתה בסגנון אדריכלות גאורגית מסורתית, שהוא חלק בלתי נפרד מהזהות התרבותית והדתית של גאורגיה. הסגנון הזה מאפיין את המבנים הדתיים החשובים שנבנו ברחבי גאורגיה במשך תקופות ארוכות, במיוחד בימי הביניים, והוא ממשיך לעורר התפעלות עד היום. האדריכלות הגאורגית נשענת על מסורות מקומיות ייחודיות, אך היא גם משלבת השפעות מאזורי קווקז, ביזנטיון ואפילו פרס.
הכנסייה בנויה מאבן מסותתת, שהיא חומר הבנייה העיקרי באותה תקופה, ומעניקה למבנה תחושת עמידות ויציבות שניכרת גם כיום. האבן נבחרה לא רק בשל זמינותה באזור, אלא גם בשל ההתאמה שלה לאקלים ולשטח ההררי שבו ממוקמת הכנסייה.
הכנסייה עצמה בנויה בצורת צלב עם כיפה מרכזית, שהיא מאפיין בולט באדריכלות הגאורגית של ימי הביניים. הכיפה שמעל המבנה המרכזי אינה רק פריט אדריכלי שמסמל את השאיפה השמיימית, אלא גם מאפשרת תאורה טבעית ותחושת גובה ורוחב בתוך חלל התפילה. הכיפות הגאורגיות, כמו זו שבכנסיית מטחי, נוטות להיות נמוכות יותר בהשוואה לכיפות ביזנטיות, אך הן משתלבות באופן הרמוני עם סביבתן ההררית, מה שמדגיש את החיבור בין האדריכלות לנוף הטבעי.
התיירים שמגיעים לכנסיית מטחי מגיעים בעיקר בגלל נוף המדהים שנשקף ממנה, המשקיף על רובע העיר העתיקה וגשר השלום המפורסם המחבר בין החלקים המודרניים לעתיקים של העיר. זהו מקום מושלם לעצור, לנוח ולצפות בטביליסי מזווית אחרת. רבים מהתיירים באים גם בשל האדריכלות הייחודית של הכנסייה, המשלבת סגנונות ביזנטיים וגאורגיים מסורתיים, והם מתרשמים מהעובדה שהמבנה הזה עומד על תילו כבר מאות שנים.
כנסיית מטחי ממשיכה לשמש עד היום כמרכז דתי חשוב בטביליסי, והיא ממלאת תפקיד משמעותי בחיי הקהילה הנוצרית האורתודוקסית של העיר. למרות שמדובר במבנה היסטורי עתיק, הוא נותר פעיל מבחינה דתית ורוחנית, ומשמש את המקומיים והתיירים גם יחד בטקסים דתיים שונים. המיקום המרהיב שלה, על מצוק המשקיף על נהר הקורה והעיר העתיקה, מבטיח חוויית ביקור ייחודית שמשלבת טבע, היסטוריה ואדריכלות.
ראשון: 08:30-19:00
שני – שבת: 09:00-19:30
אל היעד הבא
אל היעד הבא
אחרי הביקור באחד המבנים הכי עתיקים של העיר, נמשיך לעוד מבנה עתיק שנשמר בצורה מרשימה. אבל כדי להגיע אליו נשתמש בתחבורה קצת יותר מודרנית. כשתצאו ממתחם הכנסייה פנו שמאלה אל רחוב Noe Jordania Bank לכיוון כיכר Europe Square. הקיפו את הכיכר מצד ימין וכנסו לפארק, תראו מולכם מבנה שממנו יוצאים קרונות הרכבל, זהו היעד הבא שלנו.
אתר נוסף במסלול שהוא לא חובה, אבל חשבנו שאולי יעניין אתכם
הארמון, הממוקם בלב העיר, טומן בחובו סיפור מרתק של עוצמה נשית, תרבות מרהיבה, ומורשת היסטורית עשירה. כשאתם מגיעים לארמון המלכה דארג'ן, הדבר הראשון שתופס את העין הוא המראה החיצוני של המבנה, אשר משלב סגנונות אדריכליים מהמזרח ומהמערב. הארמון בנוי באבן מקומית, ומעוטר בקשתות יפות ופרטים קטנים שמדגישים את העושר והיוקרה של התקופה בה נבנה. בכניסה לארמון מחכה לכם חצר פנימית שלווה ומוצלת, בה אפשר לקחת רגע לנוח ולהתרשם מהשקט שמסביב.
כשתכנסו לתוך הארמון, ייפתח בפניכם עולם שלם של היסטוריה ותרבות. חדרי הארמון מרוהטים בריהוט עתיק ומשוחזרים בקפידה, וכל פינה משדרת את האווירה המפוארת של פעם. מהמרפסת הגדולה, נשקף נוף עוצר נשימה של העיר טביליסי, עם גגות הבתים האדומים והנהר הזורם מתחת.
ארמון המלכה דארג'ן הוא אחד מהמבנים ההיסטוריים המרתקים ביותר בטביליסי, הארמון נבנה במאה ה-18, בתקופה בה טביליסי הייתה מרכז תרבותי ומדיני חשוב בקווקז. הארמון שייך למלכה דארג'ן, אשתו השלישית של המלך אירקל השני (הידוע גם כ"המלך האחרון של גאורגיה המאוחדת"). המלך אירקל השני היה שליט שהבין את חשיבות חיזוק היחסים המדיניים והתרבותיים עם מעצמות זרות, ועל כן דאג לבנות מבנים מרשימים כחלק ממאמציו ליצור בריתות ולהגביר את ההשפעה של גאורגיה בזירה הבינלאומית.
המלכה דארג'ן, ממוצא ארמני, הייתה דמות חזקה ומשפיעה בחצר המלכות, והארמון שנבנה לכבודה שימש כסמל למעמדה הרם בחברה הגאורגית. במהלך התקופה הזו, נבנו ארמונות רבים באזור, אך ארמון המלכה דארג'ן היה שונה ומיוחד בשל העיצוב שלו, המשלב אדריכלות גאורגית עם אלמנטים ארמניים ופרסיים, שהושפעו מקשרי המסחר והתרבות של טביליסי עם מדינות שכנות.
למרות גודלו והעושר האדריכלי שלו, הארמון שימש גם כמקום פרטי יחסית, בו יכלה המלכה לנהל את ענייניה האישיים והמשפחתיים. הוא היה מוקף גנים יפים וחומות שיצרו תחושת פרטיות וביטחון. הגנים היוו חלק חשוב מהארמון, וסיפקו למלכה ולאורחיה מקום מפלט שקט מההמולה של העיר.
לאחר מותו של המלך אירקל השני וההתמוטטות של ממלכת גאורגיה המאוחדת, הארמון עבר גלגולים שונים ושימש למטרות שונות לאורך השנים, כולל מקום מגורים לאנשי אצולה נוספים. אך למרות השינויים הרבים, הארמון שמר על חשיבותו ההיסטורית והתרבותית, ועד היום נחשב לאחד מהאתרים המובילים בעיר לביקור של תיירים ומקומיים כאחד.
סגנון הבנייה של ארמון המלכה דארג'ן משקף שילוב מרתק בין מסורות אדריכליות שונות שהתפתחו בגאורגיה במהלך המאות ה-17 וה-18, לצד השפעות חיצוניות ממדינות שכנות כמו פרס וארמניה. הארמון בנוי באדריכלות גאורגית מסורתית, אך יש בו גם אלמנטים ברורים שמקורם בארמניה ובפרס, מה שהופך אותו למבנה ייחודי בנוף האדריכלי של טביליסי.
בתקופה בה נבנה הארמון, גאורגיה הייתה מצויה בין שתי מעצמות גדולות – האימפריה העות'מאנית ממערב והאימפריה הפרסית ממזרח. מיקומה הגיאוגרפי של גאורגיה, שהפך אותה לצומת דרכים של סחר, פוליטיקה ותרבות, השפיע רבות על סגנון הבנייה המקומי, והוא בולט במיוחד בארמון המלכה דארג'ן. האדריכלים ששכרו לבניית הארמון לא שאבו השראה רק מהמסורות המקומיות אלא גם מהסגנונות המפוארים של הארמונות והמבנים הדתיים שנבנו במזרח התיכון ובמרכז אסיה.
אחד האלמנטים הבולטים בארמון הוא המרפסת הפתוחה הגדולה, שממנה נשקף נוף מדהים של טביליסי. המרפסות היו חלק חשוב מהאדריכלות הגאורגית המסורתית, ואפשרו למלכה ולאורחיה ליהנות מהאוויר הצח ומהנוף הפתוח, מבלי לוותר על הפרטיות שהארמון הציע. המרפסת הגדולה מזכירה את האדריכלות הגאורגית הכפרית, שמבוססת על חיים צמודי טבע, והיא שימשה גם כמרחב לאירוח ואירועים חברתיים בחצר המלכות.
ביקור בארמון המלכה דארג'ן הוא חוויה ייחודית שמומלצת לכל תייר המגיע לטביליסי, שכן הוא מציע הצצה מרתקת אל ההיסטוריה העשירה והמורשת התרבותית של גאורגיה. המקום משלב בין אדריכלות מרשימה לסיפורים היסטוריים על מלוכה, פוליטיקה ותרבות – כל אלו הופכים את הביקור בו לבלתי נשכח.
בנוסף, הארמון מציע חוויות מגוונות לתיירים – מהליכה בחצרות היפות, ביקור בחדרים המלכותיים ועד לתצפית עוצרת נשימה על העיר טביליסי מהמרפסת. הנוף הנשקף מהארמון הוא אחד מהשיאים של הביקור – הוא מספק הזדמנות לראות את טביליסי בפרספקטיבה שונה, ולחוות את העיר מזווית שממחישה את יופייה הייחודי.
דמיינו את עצמכם פוסעים בשדרה מטופחת, עם רוח נעימה שמלטפת את הפנים, כשהעיר העתיקה של טביליסי משתרעת לפניכם באופק. מסביבכם נוף עוצר נשימה של גשרים מודרניים לצד בניינים היסטוריים, גנים ירוקים ואגמים קטנים שמקשטים את הנוף. אתם מרגישים את הרוגע והשלווה של המקום, בעודכם מוקפים באווירה של עיר שחיה ונושמת היסטוריה, תרבות וקדמה גם יחד. נשמע כמו חלום? זה בדיוק מה שמחכה לכם בפארק רייק המרהיב, אחד מנקודות החן המרכזיות בטביליסי, גאורגיה.
כשתגיעו לפארק רייק, ייפרש מולכם מרחב ירוק ומטופח עם שבילים נוחים להליכה, עצים וצמחייה שמשווים למקום תחושה פסטורלית. בפארק תראו את נהר הקורה (Mtkvari) שזורם לצד השבילים, וגשרים קטנים ומודרניים שמחברים בין צידי הפארק. אחד המראות הבולטים כאן הוא גשר השלום (אליו עוד נגיע במהלך היום) – מבנה זכוכית עכשווי ומרשים, המתפרס על פני הנהר ומציע נקודת מבט נהדרת על הנוף שסביבו.
פארק רייק נבנה בתחילת העשור השני של המאה ה-21, כחלק ממיזם רחב היקף לשדרוג מרכז העיר טביליסי. הפארק נחנך בשנת 2010, בתקופה שבה העיר טביליסי החלה לעבור שיפוץ עירוני מקיף, במטרה להפוך אותה למרכז תיירותי מודרני ומושך. הפרויקט עצמו היה חלק מתהליך ההתחדשות והפיתוח שהובל על ידי הממשלה הגאורגית, שביקשה להחיות את האזורים ההיסטוריים של העיר ולשלבם עם אלמנטים של אדריכלות מודרנית וטבע ירוק.
הפארק מתאפיין בשימוש באדריכלות נוף מודרנית, ששואפת להציע למבקרים חוויה אסתטית וטבעית. השבילים המסודרים והמדויקים, המזרקות המעוצבות בקפידה, והגשרים המודרניים עשויים זכוכית ומתכת, כולם משתלבים בצורה אלגנטית עם הצמחייה הטבעית של הפארק. השילוב הזה יוצר תחושה של הרמוניה בין האדריכלות המודרנית לבין הנוף הירוק.
פארק רייק הוא אחד המקומות המומלצים ביותר לביקור עבור כל תייר שמגיע לטביליסי, בזכות השילוב הייחודי שהוא מציע בין טבע מרהיב, אדריכלות מודרנית ואווירה עירונית מיוחדת. הפארק ממוקם במרכז העיר, בלב העניינים, ומשמש כנקודת מפגש לא רק לתושבי העיר, אלא גם לתיירים מכל העולם. מדובר במרחב ירוק ומטופח, שבו אפשר לשלב רגעי רוגע עם טיול קליל, תוך כדי צפייה בנופים היפים של העיר.
Aerial Tramway in Tbilisi
הרכבל של טביליסי הוא חלון לנוף פנורמי קסום מעל העיר העתיקה, המספק הזדמנות לגלות את טביליסי מנקודת מבט שונה ומרגשת. ממרכז העיר ועד פסגת גבעת נריקלה. תגלו איך כמה דקות נסיעה ברכבל יכולים לשנות לכם את כל הפרספקטיבה על טביליסי. איך אתם עוברים בין רחובות צרים ומבנים היסטוריים לביצורים מרשימים ונופים עוצרי נשימה. אם אתם מחפשים לשלב בין נופים מרהיבים, היסטוריה מרתקת וקצת אדרנלין קל – הרכבל של טביליסי הוא בדיוק מה שאתם צריכים.
גבעת נריקלה, שם שוכן מבצר נריקלה המפורסם, אחד הסמלים ההיסטוריים המרכזיים של טביליסי.
הצורך בהקמת הרכבל נבע משני גורמים עיקריים: ראשית, העיר טביליסי, בעלת הטופוגרפיה המורכבת, מציבה אתגרי תחבורה לא פשוטים. הגבעות הרבות שמקיפות את העיר מקשות על התנועה והנגישות לאתרים היסטוריים שנמצאים במקומות גבוהים. מבצר נריקלה, למשל, שוכן בגובה רב מעל העיר, ולפני הקמת הרכבל הדרך אליו הייתה כרוכה בהליכה ארוכה ומפרכת.הרכבל פותר את הבעיה הזו בצורה אלגנטית, כשהוא מקצר את הדרך ומאפשר גישה נוחה וקלילה למבצר ולנקודת התצפית המרהיבה שנמצאת בגבעה.
הגורם השני להקמת הרכבל היה הרצון להעשיר את חוויית הביקור בטביליסי עבור תיירים ומבקרים מקומיים. טביליסי היא עיר שמציעה תערובת ייחודית של ישן וחדש, ורכבל המאפשר לתיירים לחוות את העיר מלמעלה משלים את ההיצע התיירותי באופן מושלם. הנוף המרהיב הנשקף מהקרונות מציע חוויה שאינה רק תחבורתית, אלא גם ויזואלית ורגשית, דבר שמוסיף ערך רב לביקור בעיר.
מנקודת המבט הפנורמית שמספקים הקרונות, ניתן לראות את המבנים העתיקים של העיר העתיקה, את נהר הקורה המתפתל, את הכנסיות ההיסטוריות ואת המודרניזציה המשתלבת בצורה מיוחדת בנוף. כל תייר שעולה על הרכבל זוכה לחוות את העיר מזווית שלא הייתה אפשרית בנסיעה רגלית או ברכב. בנוסף, הנסיעה עצמה קצרה, מה שהופך אותה לנגישה גם למשפחות עם ילדים וגם למבוגרים שמחפשים חוויה קלה אך עוצמתית. רבים מתושבי העיר וגם תיירים בוחרים לעלות עליו בשעת השקיעה, כשהנופים של העיר נצבעים בגווני זהב, מה שהופך את החוויה למרגשת במיוחד.
אל היעד הבא
אל היעד הבא
לאחר שתצאו מהרכבל, דבר ראשון תהנו מהנוף של המרהיב של העיר טביליסי. ביציאה מהרכבל פנו שמאלה עד שתגיעו אל מבצר עתיק שהוא היעד הבא שלנו.
Narikala Castle
כאן, מעל העיר, ממוקם אחד מהאתרים ההיסטוריים המרשימים והעתיקים ביותר בגיאורגיה – מבצר נריקלה.
המסע במבצר נריקלה לוקח אתכם אחורה בזמן, ישירות אל תוך לב ההיסטוריה העשירה והדרמטית של טביליסי. מבצר זה, ששמר על העיר מאז המאה ה-4 לספירה, ראה מלכים, לוחמים ומטיילים, כולם משאירים חותמם על המקום. בין החומות העתיקות האלה, אפשר להרגיש את סיפורי הגבורה וההגנה שמהם בנויה ההיסטוריה המקומית.
עוצמתו ההיסטורית של המקום – חומות אבן עבות שנבנו במאה ה-4, המגלות סיפורים על קרבות והגנות עתיקות.
כשתטיילו בתוך חורבות המבצר, תוכלו ללכת לאורך שבילים המובילים לנקודות תצפית מרשימות. תוכלו לראות מקרוב את הכנסייה הקטנה שנמצאת במרכז המתחם, ואת החומות הנמתחות למרחקים.
לאורך המסלול, ייפתחו בפניכם מראות מרהיבים של העיר העתיקה, גגות אדומים ושלל מבנים מודרניים המשתלבים יחד לנוף ייחודי. המבצר הוא מקום נפלא למנוחה, צילום, או פשוט להרגיש את העבר לצד ההווה של טביליסי.
המבצר נבנה תחילה על ידי הפרסים הסאסאנים, ששלטו בגאורגיה באותה תקופה. מיקומו האסטרטגי של המבצר, על גבעה שממנה ניתן היה לשלוט על טביליסי ועל המעבר החשוב של נהר המטקווארי, הפך אותו לנקודת מפתח בהגנת האזור.
המבצר נבנה מלכתחילה כדי להגן על טביליסי מהפלישות הרבות שהאזור היה חשוף להן. במהלך ההיסטוריה, העיר שימשה צומת מרכזי בנתיבי המסחר בין אירופה לאסיה, ולכן הייתה חשופה למתקפות רבות. המיקום הגבוה של נריקלה העניק לו יתרון אסטרטגי בהגנה על העיר ועל הסוחרים והדרכים החשובות שעברו בה.
הסאסאנים לא היו היחידים שהבינו את חשיבות המקום. במאה ה-7, לאחר הכיבוש הערבי של גאורגיה, המבצר הורחב ושופץ על ידי הערבים, שהקימו בו מצודה חדשה והפכו אותו למרכז שלטוני חשוב. במהלך הכיבוש הערבי, טביליסי הפכה לעיר בירה של האמירויות הערביות באזור, והמקום הפך לסמל לשלטונם. במאות שלאחר מכן, המבצר עבר לידיהם של כוחות רבים – בולגרים, ביזנטים, מונגולים ואחרים, כל אחד מהם הוסיף שכבות חדשות של היסטוריה למבנה העתיק.
אחד השינויים המשמעותיים במבנה היה בתקופת הכיבוש המונגולי במאה ה-13, כאשר המבצר שוב הורחב ושופץ. המונגולים, שהבינו את ערך המיקום האסטרטגי, חיזקו את החומות והפכו את נריקלה למרכז צבאי חשוב. בתקופה זו, העיר טביליסי והממלכה הגאורגית כולה היו נתונות ללחץ כבד מצד המונגולים, והמבצר שיחק תפקיד מפתח בהגנה על האזור.
במאה ה-19, לאחר שהאזור עבר לשליטת האימפריה הרוסית, המבצר ספג נזקים כבדים בעקבות רעידת אדמה גדולה שפקדה את טביליסי בשנת 1827. חלקים רבים מהמבצר קרסו, ורק חלק קטן ממנו נשמר במצבו המקורי. הרוסים לא שחזרו את המבצר במלואו, והחלקים שנותרו הפכו עם השנים לחורבות המוכרות כיום.
מעבר להיסטוריה העשירה והארוכה של המבצר, המקום מציע שילוב מרתק של תרבות, נוף והזדמנות לחוות את העיר מזווית מיוחדת. אחד המאפיינים המרכזיים שהופכים את הביקור למיוחד הוא התצפית המרשימה שהמבצר מציע על העיר טביליסי. כשעומדים בראש המבצר, ניתן לראות את העיר פרוסה מתחת – מהנהר קורה המתפתל ועד לרחובות הצרים של העיר העתיקה. המראה הפנורמי הזה הוא ללא ספק אחד המראות היפים ביותר בעיר.
מעבר לנוף, החוויה של לטייל בתוך חורבות היסטוריות ולהרגיש את ההיסטוריה שזורה בין קירות האבן היא חוויה בלתי נשכחת. במהלך הביקור אפשר לשוטט בין השבילים שמובילים לתוך חומות המבצר ולגלות את הפינות השונות שמספרות סיפורים על קרבות, פלישות והיסטוריה עשירה של העיר. זהו מקום המאפשר לתיירים להרגיש כאילו הם צועדים לאחור בזמן, הישר אל ימי הביניים.
אל היעד הבא
אל היעד הבא
היעד הבא שלנו הוא סמל העיר טביליסי בפרט וגאורגיה בכלל. פסל אמא גאורגיה ניתן לראות כמעט מכל מקום בעיר. כשתצאו מהמבצר חזרו מהדרך שבה באתם עברו את התחנה של הרכבל עד שתגיעו לפסל המרשים.
Kartlis Deda
המפגש עם הפסל הזה אינו סתם עוד עצירה בדרך; מדובר בחוויה רגשית שצופנת בתוכה את הסיפור של גאורגיה כולה, על מאבקיה, אהבותיה והכנסת האורחים שלה, שהם כולם חלק מהתרבות והמסורת הגאורגית העשירה. דמותה המופלאה של אימא גאורגיה נישאת מעל העיר עם שני סמלים בידיה – גביע יין ביד אחת וחרב ביד השנייה, המסמלים את האהבה הגדולה לאורחים לצד נכונות להגן על האדמה מפני אויבים.
בחרב – מסר שמדגיש את הנחישות והעוצמה של העם הגאורגי להגן על מולדתו.
המראה סביב עוצר נשימה: הפסל עומד על גבעה גבוהה ומציע תצפית פנורמית רחבה על העיר, מבתי האבן העתיקים ועד גגות העיר המודרניים שמתמזגים בהרמוניה. נופי ההרים המסתירים את האופק והאוויר הצלול גורמים לכל רגע שם להרגיש כמו חוויה בלתי נשכחת. זהו המקום המושלם לעצור, לנשום עמוק, ולספוג את האנרגיה והיופי של טביליסי.
פסל אימא גאורגיה, או בשמה המקומי "כַּרתְוְוליס דדה", נבנה בשנת 1958, כחלק מחגיגות לציון 1,500 שנים להקמתה של העיר טביליסי.הפסל עוצב על ידי האמן הגאורגי הידוע אלגוג'ה אמשוקלי (Elguja Amashukeli), שהיה בין הפסלים הבולטים במדינה במחצית השנייה של המאה ה-20.
הבחירה באישה כמייצגת של העם ושל הלאום נבעה מהתפיסה הגאורגית של דמות "אם האומה" – דמות מגוננת שמאחדת בתוכה את ערכי המשפחה, הכנסת האורחים וההגנה על המולדת. הפסל נבנה במקור מחומר עץ, אך עם השנים והפיכתו לסמל אייקוני וחשוב של העיר ושל המדינה כולה, הוחלט להחליפו באלומיניום כדי שיהיה עמיד ויוכל להחזיק לאורך שנים רבות. בשנת 1963, חמש שנים בלבד לאחר הקמתו, הוחלף הפסל למבנה אלומיניום שנראה כמו הפסל היום, כזה שיש לו נוכחות דומיננטית בהרבה על נוף העיר ומתקשר לאסתטיקה גאה ומודרנית יותר.
הפסל הוצב על גבעת סולולקי (Sololaki Hill), מקום שמאפשר לו להיות גלוי מכל פינה בעיר. מיקומו הגבוה והמכובד מחזק את המסר של "אמא גאורגיה" כמגנה על כל תושבי טביליסי, כשהיא עומדת בגאון מול העיר ומביטה בנוף מרהיב המשתרע מתחתיה. שילוב זה של מיקום עוצמתי ועיצוב סימבולי משך אליו מאז ועד היום תיירים רבים, אשר מרגישים חלק מהרוח הלאומית של גאורגיה ומסיפור חייהם של תושביה.
ביקור בפסל אימא גאורגיה הוא חוויה מיוחדת במינה לכל תייר המגיע לטביליסי. מעבר להיותו נקודת תצפית מרהיבה על העיר וההרים שמסביב, הפסל מהווה סמל לאומי עוצמתי ואייקוני, המייצג את הרוח, ההיסטוריה והתרבות של העם הגאורגי. הביקור כאן מאפשר למבקרים הצצה לעומק של מה שהופך את גאורגיה למדינה חמה ומסבירת פנים אך עם זאת נחושה ועוצמתית.
אל היעד הבא
אל היעד הבא
כשהייתם בגבעה וראיתם את הנוף של טביליסי ונהר הקורה, בטח שמתם לב לגשר מיוחד שחוצה את הנהר ומחבר בין 2 גדותיו. חזרו לרכבל ורדו בעזרתו חזרה למטה, אל פארק רייק. ביציאה מתחנת הרכבל פנו שמאלה ולכו בפארק רייק עד שבצד שמאל שלכם תראו את הכניסה לגשר.
Bridge of Peace
גשר השלום הוא הרבה יותר מעוד נקודה במסלול – הוא מבטא את הדופק הפועם של העיר. מדובר באחד הסמלים האייקוניים של טביליסי המודרנית, גשר מרשים עם עיצוב ארכיטקטוני עוצר נשימה שקשה להתעלם ממנו. הגשר, שמחבר בין העיר העתיקה לעיר החדשה, נבנה במיוחד כדי לסמל חיבור בין תרבויות ודורות, ומהווה שער מרהיב המוביל אתכם אל לבו הפועם של המרכז התיירותי והמודרני של טביליסי.
מעטפת זכוכית גדולה ומעוקלת, היוצרת מבנה דמוי גל או תנועת נשימה מרגיעה, שמעניק תחושה אוורירית וקלילה, למרות גודלו המרשים.
ברגע שתתחילו לצעוד עליו, תגלו שגשר השלום מספק נוף מרהיב על העיר – מצד אחד תוכלו לראות את מבני העיר העתיקה עם הכנסיות, הבתים הצבעוניים והמבנים העתיקים, ומן הצד השני את המבנים המודרניים יותר של טביליסי. עם רדת החשיכה, התאורה הייחודית של הגשר נכנסת לפעולה, והוא מואר באורות צבעוניים שיוצרים מראה קסום, מה שהופך את ההליכה עליו לחוויה מיוחדת ומעוררת השראה.
גשר השלום בטביליסי נבנה בשנת 2010 והפך במהרה לסמל תרבותי ותיירותי מרכזי בעיר. גשר השלום תוכנן על ידי הארכיטקט האיטלקי הנודע מיקלה דה לוקי, שנבחר במיוחד על ידי ממשלת גאורגיה כדי ליישם את הפרויקט שאפתני זה. דה לוקי הוא בעל ניסיון רחב בפרויקטים אורבניים חדשניים, והעיצוב המיוחד של גשר השלום הוא חלק מתפיסתו לשלב אסתטיקה מודרנית עם חוויית משתמש אינטראקטיבית. מהות העיצוב, לדברי דה לוקי, היא ליצור תחושת זרימה ודינמיות, המייצגת את השינויים העוברים על טביליסי, תוך שמירה על תחושת אחדות וחיבור. לצידו של דה לוקי עבד מעצב התאורה הצרפתי פיליפ מרטינו, שבנה את תאורת הלד הייחודית שמאירה את הגשר ומוסיפה לו את המימד הקסום והזוהר עם רדת הלילה.
הגשר נבנה כהצהרה של שלום ותקווה לעתיד של חיבור וידידות בין אנשים מתרבויות שונות, והוא עוצב כך שישדר תחושה של פתיחות, חיבור ושיתוף. טביליסי, שהייתה במרכזן של תקופות רבות בהיסטוריה, עברה דרך אירועים היסטוריים חשובים ומלחמות רבות, ולמרות כל אלו שמרה על אופייה הרב-תרבותי והאווירה המקבלת שלה. לכן, גשר השלום מהווה נקודת ציון מרכזית בעיר, המסמלת לא רק את השילוב הפיזי בין חלקי העיר, אלא גם את החזון של גאורגיה למדינה המתחדשת שלה – כזו שמכבדת את עברה אך נפתחת לעתיד ולקידמה.
המבנה שקוף, מרשים וייחודי, וכשעוברים עליו אפשר להתרשם הן מהנוף העירוני הסובב את הנהר, והן מהתחושה המיוחדת שמשרה העיצוב הזורם והאוורירי של הגשר.
תיירים מגיעים לגשר השלום כדי ליהנות מהאווירה האדריכלית המודרנית ולצלם תמונות מרהיבות במיוחד. המבנה כולו מהווה נקודת תצפית מרשימה על טביליסי – הוא מאפשר לראות מצד אחד את הבתים והמבנים העתיקים של העיר, ומן הצד השני את המבנים המודרניים ואת קו הרקיע החדשני של העיר. בשעות הלילה הגשר הופך למופע אורות מהפנט, כשהתאורה הייחודית שלו יוצרת צורות וצבעים המשתנים בהתאם לתזמון מיוחד, מה שהופך את הביקור בשעות החשכה לחוויה יוצאת דופן בפני עצמה.
אל היעד הבא
אל היעד הבא
לאחר הביקור בגשר, שהוא אחד מהיעדים הכי מודרניים בטביליסי. נגיע ליעד האחרון שלנו להיום. מקום שנבנה לקראת סוף שנות ה-90, אך נראה ותיק הרבה יותר. צאו מגשר השלום לכיוון פארק רייק, חצו אותו ופנו שמאלה לרחוב Nikoloz Baratashvili Rise נסו להיצמד לצד ימין של הרחוב לאורך הדרך. בפניה הראשונה שיש לכם ימינה פנו אל רחוב Elene Akhvlediani Agmarti והמשיכו בו עד שתראו מצד ימין שלכם את הכניסה ליעד האחרון להיום.
Holy Trinity Cathedral
הכנסייה הזו אינה עוד מקום דתי, אלא מונומנט שמספר סיפור לאומי – סיפור של אמונה, תרבות וזהות. נבנתה בשנות ה-90 המאוחרות כתגובה לרוח חדשה של עצמאות גאורגית, ומאז הפכה לאחד הסמלים הבולטים ביותר של העיר. המבנה הגדול, הגבוה והמדהים הזה, נצפה מכל רחבי העיר ומשרה אווירה של עוצמה ורוחניות על כל מי שנמצא בקרבתו.
נופי טביליסי וההרים שסביבה, ועד הפנים המעוטר בסגנון ייחודי ומרגש – כל פרט בכנסייה הוא חוויה בלתי נשכחת.
הדבר הראשון שתראו הוא מבנה עצום ומרשים שעומד בגאווה על גבעה גבוהה, משקיף על כל העיר. הכיפה המוזהבת שלו נוצצת באור השמש ומבליטה את הכנסייה ברקע הנופים הירוקים של ההרים והעיר הפרוסה למרגלותיה. הבניין בנוי בסגנון אדריכלי גאורגי מסורתי, עם קשתות גבוהות, קירות אבן בהירים וגילופים מרשימים על הדלתות והעמודים.
כשתיכנסו פנימה, תחושו את השקט והרוגע שעוטפים את החלל המרווח. חלונות צבעוניים מטילים אורות רכים על הקירות המעוטרים, ותקרת העץ הגבוהה מוסיפה תחושה של הוד ורוממות. ספסלים מסודרים במעגל מזמינים אתכם לשבת לרגע ולהביט בפרטים הקטנים, לשים לב לסמליות שבכל פינה וליהנות מהאווירה הקדושה.
זהו מקום שמצד אחד עוצר נשימה ביופיו, ומצד שני מעניק תחושת שלווה פנימית – חוויה ייחודית שלא תרצו להחמיץ במהלך ביקורכם בטביליסי.
כנסיית השילוש הקדוש בטביליסי, המוכרת גם כ"סמבה" (Sameba), היא מהמבנים המרשימים והחשובים ביותר בגאורגיה. רעיון הבנייה של הכנסייה עלה לראשונה בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20, אך תהליך הבנייה עצמו החל רק כעשור לאחר מכן, בשנת 1995, לאחר שגאורגיה השיגה עצמאות מברית המועצות.
האדריכל אדרו גבריאל קוצ'רוב נבחר לעצב את המבנה, ואכן עשה זאת בצורה שמדגישה את הקשר העמוק בין הדת, ההיסטוריה והלאום הגאורגי. הבנייה נמשכה כשמונה שנים, והכנסייה נחנכה בטקס מרגש בשנת 2004. מאז היא נחשבת לאחד מאתרי הדת החשובים והפופולריים ביותר בגאורגיה, ומושכת אליה מבקרים רבים מכל רחבי העולם.
מיקום הכנסייה בראש גבעה בעיר טביליסי נבחר בקפידה. הגבעה, המשקיפה על העיר כולה, מסמלת את מקומו הגבוה של הדת והלאום בעיני העם הגאורגי, וגם מאפשרת לנוף העיר להשתלב כחלק מהחוויה הדתית והרוחנית של המבקרים במקום. מיקום זה מאפשר למבנה להיראות מכל מקום בעיר כמעט, כמו מגדלור של אמונה, ויוצר חוויה כמעט על-טבעית כשרואים את הכנסייה עומדת איתנה מעל העיר, מסמלת אחדות וחוזק.
סגנון הבנייה משקף את רצונם של הגאורגים לחזור אל השורשים שלהם. האדריכלות המסורתית, הבולטת בכנסייה, משקפת את התקופה הגאורגית הקלאסית – תקופת תור הזהב של גאורגיה במאות ה-11 וה-12, שבה נבנו כנסיות ומנזרים בסגנון זה. העיצוב שאול מרוח התקופה ההיא, וכולל את האלמנטים המוכרים של הכנסיות הגאורגיות: קשתות מקושתות, קירות אבן עבים ומבנה סימטרי שמעניק תחושת יציבות וחוזק.
התקופה שבה נבנתה כנסיית השילוש הקדוש השפיעה על הבחירות האדריכליות, כשניכר שהאדריכל אדרו גבריאל קוצ'רוב בחר להשתמש בחומרים ובטכניקות מסורתיות לצד פתרונות מודרניים. הכנסייה נבנתה עם קירות אבן כבדים וחלונות גבוהים המיועדים להחדיר אור טבעי, המשווה לחלל הפנימי אווירה רכה ומרגיעה. האדריכלות הפנימית פשוטה, אך עוצמתית. השילוב בין אבן ועץ מעניק מראה מחוספס אך יוקרתי, המתחבר לשורשים המקומיים.
התקופה והנסיבות הפוליטיות השפיעו גם על הכיפה המרכזית, הנראית כמעט מכל מקום בעיר. כיפה זו היא הכיפה האורתודוקסית הגדולה ביותר בגאורגיה ומסמלת את הקשר הבלתי מתפשר של העם לדתו. היא בוהקת בזכות ציפוי זהב ייחודי, שמעניק לה מראה בולט, ומרמז על התחייה הרוחנית שעברה על המדינה בתקופה זו. זו לא רק יצירת אמנות אדריכלית, אלא גם אמצעי למשוך את עיני התושבים והמבקרים לעבר הכנסייה ולשמר את חשיבותה בלבם.
בכנסייה תמצאו ציורים ודימויים המתארים את חייהם ומורשתם של קדושים מקומיים, שנחשבים לבעלי השפעה רוחנית ותרבותית בגאורגיה. אחד הקדושים החשובים שמתוארים הוא סנט נינו (או "נינה"), קדושה נוצרית שהביאה את הנצרות לגאורגיה במאה ה-4. דמותה מוצגת לעיתים קרובות כשהיא אוחזת בצלב גאורגי מיוחד, המסמל את תרומתה להחדרת הדת הנוצרית למדינה. דמות זו היא מקור להשראה ולאמונה עבור מאמינים רבים, והציורים שלה מפוזרים במספר נקודות בכנסייה.
מלבד סיפורי הקדושים המקומיים, ישנם גם ציורים המתארים אירועים מהברית החדשה, כמו לידתו של ישו, צליבתו ותחייתו. סצנות אלו מתוארות בצבעים רכים אך עזים, כשהן מקרינות תחושת קדושה ורוממות. הקירות המעוטרים מציגים את הדמויות הדתיות בלבוש מסורתי עם פרטים מדויקים, באופן המשלב אלמנטים מהאמנות הגאורגית המסורתית עם השפעות ביזנטיות.
אחד הסמלים המרכזיים המופיעים בעיטורים הוא הצלב הגאורגי הייחודי, המזוהה עם גאורגיה ומכונה "צלב סנט נינו". צורתו של הצלב היא מיוחדת – הוא בנוי עם קווים נטויים כלפי מטה, מה שמעניק לו מראה מעט דמוי עוגן. צלב זה מופיע שוב ושוב במוטיבים השונים בכנסייה, ומשקף את הזהות הדתית והלאומית של העם הגאורגי. צורתו הייחודית מסמלת ענווה ואמונה, ומשמשת כתזכורת לגאורגים על תחילת דרכם כנוצרים ולכוחה של האמונה ששמרה עליהם לאורך מאות שנים.
בחלונות ובאזורים נבחרים נוספים תמצאו פסיפסים מרהיבים וציורים עדינים שמקשטים את הכנסייה ומקרינים אורות צבעוניים פנימה. הפסיפסים עשויים זכוכית צבעונית, ומשקפים בצורה מרשימה את קרני השמש החודרות פנימה, מה שמעניק לחלל אור רך ותחושת שלווה. הפסיפסים מציגים סמלים נוצריים, אך גם סמלים גאורגיים מסורתיים, הממחישים את החיבור בין האמונה והתרבות המקומית.
לצד המבנה המרכזי המרשים, פזורות בקומפלקס כנסיות קטנות יותר, כל אחת מהן מוקדשת לקדוש או אירוע דתי אחר, ויש בהן התכנסות אינטימית יותר. כנסיות אלו נועדו לאפשר למבקרים ולמאמינים להתפלל ולהתבונן ברגעי שקט, תוך כדי חיבור אישי וקרוב לאמונה. הכנסיות הקטנות נבנו בסגנון הדומה לכנסייה הראשית אך עם עיצוב פנימי ייחודי לכל אחת, לעיתים בעזרת עיטורים המתארים סיפורי קדושים מקומיים וסצנות מהברית החדשה.
אחד המרכיבים המיוחדים בקומפלקס הוא המנזר הפעיל, שבו מתגוררים נזירים גאורגים המקדישים את חייהם לתפילה וללימוד דתי. נוכחותם של הנזירים מעניקה למקום תחושת קדושה ואותנטיות דתית חזקה. המבקרים במנזר עשויים לראות את הנזירים מתהלכים בין המבנים או עוסקים בתפילה, ולעיתים ניתן לשמוע את מזמורי התפילה שממלאים את האוויר ומוסיפים לחוויה הרוחנית. המנזר הוא גם מקום שבו מתבצע שימור של כתבי קודש עתיקים ומסורות דתיות גאורגיות, מה שמאפשר הצצה לחיים דתיים מסורתיים בגאורגיה.
הכנסייה מתנוססת על גבעה המשקיפה על כל טביליסי, ולכן הביקור כאן מציע חוויה ויזואלית עוצרת נשימה. תוכלו להלך סביב המבנה המרשים, להתרשם מהאדריכלות ומהכיפה המוזהבת הזוהרת באור השמש, וליהנות מהנוף הפנורמי המרהיב של העיר ושל ההרים המקיפים אותה. זהו מקום אידיאלי לצילום, ואין זה מפתיע שהכנסייה מככבת ברבים מהתמונות האיקוניות של טביליסי.
בתוך הכנסייה, האווירה היא אחרת לגמרי – שקטה, מרוממת ונעימה. המבקרים נוטים לעצור לרגע, להתרשם מהתקרות הגבוהות והפרטים האדריכליים, להתבונן בחלונות הצבעוניים המשרים אווירה רכה ולהתחבר לאווירה הקדושה והשלווה. רבים מהמבקרים מדווחים על תחושת התעלות רוחנית שמלווה אותם כאן, וזהו חלק מהקסם של המקום.
ראשון – שבת: 07:00-21:00