הפנתיאון
ברומא, עיר עתיקה שסיפורה חקוק באבנים, ניצב לו הפנתיאון. מונומנט אדיר בן אלפי שנים, שריד נאמן לתפארתה של האימפריה הרומית. מקדש עתיק לכל האלים, פלא אדריכלי, צוהר אל עבר, מקום של תפילה, תרבות ותיירות – הפנתיאון הוא כל אלה ועוד.
כמו ספר אבן עתיק, דפיו של הפנתיאון מספרים סיפור מרתק. סיפור של בנייה אדירה, של פולחן דתי, של תהפוכות היסטוריה ושל חיים חדשים. אור השמש החודר דרך פתח עגול בקצה הכיפה כמו זרקור המופנה אל הבמה, חושף את עומק ההיסטוריה ואת יופיו של המקום.
הביקור בפנתיאון הוא חוויה רב-חושית. תחושת הקדושה והרוממות אופפת את המבקר, פסלים מרשימים וציורי קיר עתיקים מושכים את עיניו, ואווירה מיוחדת עוטפת אותו. בין כתליו של הפנתיאון ניתן לחוש את הדופק של רומא העתיקה, לדמיין את הקיסרים, המצביאים והאזרחים שחיו באותה תקופה, ולהתחבר לרוח התקופה.
אחד המבנים המרשימים ביותר באיטליה נשמר בצורה כמעט מלאה מעת בנייתו לפני כ 2000 שנה. תושבי רומא טוענים כי הוא המבנה העתיק ביותר עם גג שהשתמר. התרגום החופשי של המילה פנתיאון הוא: "כל האלים" ובאמת בעת בנייתו בשנת 125 הוא שימש כמקדש ל12 האלים האולימפיים. מעל הכניסה לפנתיאון יש כתובת שמנציחה את אגריפס, לאורך השנים נטו לחשוב כי הוא זה שהקים את הפנתיאון, אך במרוצת השנים התגלה כי בשנת 27 לפני הספירה אגריפס בנה במקום זה מבנה שנשרף ובשנת 125 נבנה הפנתיאון שאנו רואים כיום. ואדריאנוס שהורה על הקמת המבנה החדש, הקדיש כתובת למבנה שאגריפס בנה באותו מקום. אדריאנוס לא רק שחזר את המבנה אלא גם הרחיב ושיפר אותו, מה שהותיר לנו את היצירת המופת הארכיטקטונית שאנו מעריכים היום.
לאורך השנים, הפנתיאון שימש למגוון מטרות. במאה ה-7, הוא הומר לכנסייה נוצרית, מה שאיפשר את שימורו והגנתו מפני הרס. השימוש הדתי המשיך לשמור על הפנתיאון ולהבטיח את יציבותו לאורך השנים. במהלך התקופות השונות, הפנתיאון עבר שינויים ושיפוצים, אך תמיד שמר על המראה המרשים והייחודי שלו. הוא עד היום משמש כזירה לאירועים דתיים וטקסים רשמיים, והוא אחד האתרים המתויירים ביותר ברומא.
הפנתיאון הוא לא רק מבנה יפהפה, אלא גם פלא אדריכלי. הכיפה העצומה, העשויה בטון, נבנתה ללא שימוש בעמודים פנימיים, ותומכת בעצמה באמצעות טכניקות בנייה חדשניות. פתח עגול בקצה הכיפה מאפשר לאור טבעי לחדור פנימה, ויוצר אפקט מרהיב של אור וצל.
המאפיין הבולט ביותר של הפנתיאון הוא בלי ספק הכיפה המפוארת עם האוקולוס (ה"עין") במרכזה. הכיפה, שקוטרה מגיע ל-43.3 מטרים, הייתה הגדולה בעולם בתקופת העת העתיקה ונותרה כזו עד לפיתוח הטכנולוגיות המודרניות בתחום הבנייה. היא עשויה מבטון, עם תוספת של חומרים מיוחדים, שמקל על משקל הכיפה ומאפשר לה להחזיק את עצמה. האוקולוס, החור הפתוח במרכז הכיפה, משמש לא רק כמקור אור טבעי אלא גם כאלמנט ארכיטקטוני שמחזק את הקשר בין הפנימי לחיצוני, בין הארץ לשמיים. בנוסף, האוקולוס משפר את האקוסטיקה של המקום ומשמש כפתח לאוורור.
הכיפה של הפנתיאון הייתה לאורך השנים הכיפה הכי גדולה באירופה עד שבשנת 1463 נבנתה הכיפה של הדואמו בפירנצה. המיוחד בכיפה זו הוא החור שיש באמצע הכיפה שדרכה חודרים קרני השמש ונותנים לשוהים בפנתיאון תחושה מיוחדת ואפילו שמימית.
בתוך הפנתיאון קבורים דמויות חשובות מהאימפריה הרומית בכלל והחשובות לעם האיטלקי בפרט כמו: הצייר רפאל, המלך ויטוריו עמנואלה השני (המלך שאיחד את איטליה), המלך אומברטו הראשון ואשתו הנסיכה מרגריטה מסבויה (על שמה נקראת פיצה מרגריטה).
מומלץ להישאר בכיכר שליד הפנתיאון עד לשעות החשיכה גם על מנת לראות מבנה מדהים זה עם האורות שנדלקים סביבו. מול הפנתיאון נמצאת פיאצה דלה רוטונדה שמתמלאת בתיירים ובתושבי רומא בשעות הערב, ומומלץ לחוות את השעות הללו בכיכר מול הפנתיאון.
הפנתיאון - שעות פתיחה
ראשון – שבת: 09:00-18:30
הפנתיאון - עלות כניסה
מבוגר: 12.50€
ילדים בגילאי 6-17: 9.50€
ילדים עד גיל 5 נכנסים ללא עלות
מקומות מומלצים ליד הפנתיאון
המדרגות הספרדיות
המדרגות, העשויות שיש טרוורטין לבן, מזמינות אתכם לעלות עליהן, צעד אחר צעד, אל עבר
פונטנה די טרווי
מזרקת טרווי, אחד האתרים הפופולריים ביותר בעיר ואחת המזרקות היפות בעולם. יותר ממזרקה, היא