בית הכנסת הגדול

*הכניסה לבית הכנסת הינה בלבוש צנוע בלבד

בית הכנסת הגדול בודפשט הוא הגדול והמפואר ביותר באירופה. הוא שוכן במרכז העיר בודפשט, ואוצר בתוכו היסטוריה ארוכת שנים, ושילוב מרגש בין דת לזיכרון. עד מלחמת העולם השנייה, בית הכנסת היה מרכז הקהילה היהודית של בודפשט והיווה סמל לפריחתה ולשגשוגה. 

למרות הניסיון של הנאצים להשמיד כל זכר של היהודים בכלל, ויהודי בודפשט בפרט, בית הכנסת נותר עומד על תילו. על אף כל המראות שהוא ראה, ושלל הצלקות שהוא ספג, בית הכנסת נשאר כעדות לפארה של הקהילה היהודית בבודפשט. 

כיום בית הכנסת הוא מרכז להיסטוריה היהודית בבודפשט. זהו המקום שבו חגג את בר המצווה לא אחר מאשר בנימין זאב הרצל.

התקרה ועזרת הנשים של בית הכנסת הגדול בבודפשט

בית הכנסת נחנך בשנת 1859, ושימש את הקהילה היהודית הניאולוגית, זרם יהדות הונגרי מודרני. בעיצוב בית הכנסת יש שילוב של

השפעות, מהיהדות, מהאיסלם ומהנצרות, המבנה והעיצוב דומים בצורה יוצאת דופן לכנסייה, דמיון זה מבטא את השאיפה של זרם זה להשתלב ולהיטמע בחברה ההונגרית.

בשנת 1944 לאחר פלישת גרמניה הנאצית להונגריה, החליטו הגרמנים להשתמש בבית הכנסת לצרכיהם כמוצב פיקוד, ולא להרוס אותו. זוהי עובדה מזעזעת בפני עצמה, שנעזרו בבית הכנסת למלחמה בזמן שרוצחים יהודים במחנות השמדה. הצבא הגרמני השתמש בצריחים הגבוהים לצורך התקנת אנטנות ובאולם המרכזי בנו אורוות לסוסיהם. במשך כל שנות מלחמת העולם השנייה, הריהוט המקורי של בית הכנסת אוחסן במרתף וכך נשמר ללא פגע. את הויטראז'ים שעיטרו את חלונות בית הכנסת, אנשי הקהילה היהודית הצליחו להחביא במוזיאון הלאומי של הונגריה, על ידי כך ששיחדו שתי עובדות של המקום. בזכותם חלונות בית הכנסת שאנו רואים היום, אלו הם החלונות המקוריים משנת 1859.

היכל בית הכנסת הגדול בבודפשט

בתום המלחמה לאחר שהשיבו את הציוד לבית הכנסת, עדיין ניכרה בו הפגיעה שספג, אבל השלטון הקומוניסטי ששלט בהונגריה לא הסכים לסייע בשיקום בית הכנסת. בשנת 1996 לאחר נפילת השלטון הקומוניסטי שופץ בית הכנסת במשך שלוש שנים בעלות של כ 10 מיליון דולרים שרובם ניתנו על ידי ממשלת הונגריה, וחלקם נתרמו על ידי אנשים פרטיים.

כיום, בית הכנסת משמש לתפילות את הקהילה הנאולוגית בעיר בעיקר בשבתות ובחגים, ויכול להכיל עד כ3,000 מתפללים, מה שהופך אותו לבית הכנסת הגדול ביותר ביבשת אירופה והשני בגודלו בעולם כולו! ניתן להיכנס לביקור באופן עצמאי, או לחלופין עם מדריך, ההדרכות מתקיימות במגוון שפות ובכללן גם בשפה העברית.

מוזיאון בית הכנסת הגדול בבודפשט

בצמוד לבית הכנסת במקום הולדתו של בנימין זאב הרצל, ניתן למצוא את המוזיאון היהודי, שם ניתן לראות פריטים של היהודים שחיו בפשט לפני מלחמת העולם השנייה, כגון חפצי קודש ויודאיקה. בנוסף ישנו אזור אשר מוקדש להנצחת השואה, ובו ניתן לראות פריטים של היהודים בבודפשט בתקופה זו ושרידים מן הגטו.

בחצר בית הכנסת ישנו קבר אחים שבו קבורים 2,281 יהודים שנפטרו בגטו, בתקופת מלחמת העולם השניה. בעת שיפוץ בית הכנסת שקלו להעביר את קבר האחים מחצר בית הכנסת, אך לבסוף הוחלט להשאיר אותו במקומו. בשטח הקבר ישנם לוחות אבן עם שמות חלק מהיהודים שנקברו שם, לוחות שהוצבו על ידי משפחותיהם.

מכיוון שהנאצים השתמשו במבנה, הוא לא נכלל בתחום הגטו. גבול הגטו עבר בחצר בית הכנסת, מה שהותיר עד ימינו קטע מהחומה ששרד. כמו כן, בחצר ישנה רחבת זיכרון לראול וולנברג, אחד מחסידי אומות העולם, שניהל את הגטו בפשט והציל אלפי יהודים ממוות.

הערבה הבוכיה בחצר בית הכנסת הגדול בבודפשט

בחצר בית הכנסת שוכנת אנדרטה מיוחדת מאוד בצורתה, המדמה את עץ הערבה הבוכייה, שנבנתה כדי להנציח את יהודי בודפשט אשר נרצחו בשואה. האנדרטה מורכבת מאלפי עלי מתכת קטנים, שעל כל אחד מהם חרוט שם של אחד מהיהודים שנספו בשואה.

בית הכנסת הגדול - שעות פתיחה

30/10-28/2
ראשון-חמישי: 10:00-16:00
שישי:10:00-14:00

1/3-29/4 
ראשון-שישי: 10:00-16:00

1/5-30/10
ראשון-חמישי: 10:00-18:00
שישי: 10:00-16:00

ניתן להיכנס עד שעה לפני הסגירה

בשבתות ובחגים בית הכנסת סגור לכניסת מבקרים

בית הכנסת הגדול - עלות כניסה

מבוגר: 8,000 Ft
סטודנט: 6,200 Ft
ילדים (גילאי 6-12): 2,900 Ft

כרטיס משפחה (2 מבוגרים ו2 ילדים): 18,400 Ft

 

למסלול המלא שלנו בבודפשט

כל המידע על בודפשט

מקומות מומלצים ליד בית הכנסת הגדול

שתפו את הפוסט כדי שגם חברים שלכם יוכלו להנות: