מסלול מומלץ במדריד
היום האחרון שלנו בעיר יוקדש לאתרים שהם אמנם טיפה רחוקים ממרכזי התיירות של מדריד, אך הם אתרים מעניינים וחשובים לא פחות.
נתחיל את היום בשער ניצחון, שעל אף שהוא מזכיר שערי ניצחון אחרים הפרושים ברחבי אירופה, שער זה שנוי במחלוקת בעיני תושבי העיר.
נעלה לתצפית מיוחדת שבה נוכל לראות ולהיזכר בכל האטרקציות שהיינו בהם בביקורנו במדריד. משם נמשיך לשני איצטדיונים, שהם שונים בתכלית, אך עם מסורת ספרדית ארוכת שנים. אחד של קרבות שוורים שכל כך מזוהה עם העיר. השני, שאיתו נסגור את הביקור שלנו במדריד, הוא איצטדיונה של אחת מקבוצות הכדורגל הגדולות והמפורסמות ביותר בעולם – ריאל מדריד.
היום האחרון שלנו בעיר יוקדש לאתרים שהם אמנם טיפה רחוקים ממרכזי התיירות של מדריד, אך הם אתרים מעניינים וחשובים לא פחות.
נתחיל את היום בשער ניצחון, שעל אף שהוא מזכיר שערי ניצחון אחרים הפרושים ברחבי אירופה, שער זה שנוי במחלוקת בעיני תושבי העיר.
נעלה לתצפית מיוחדת שבה נוכל לראות ולהיזכר בכל האטרקציות שהיינו בהם בביקורנו במדריד. משם נמשיך לשני איצטדיונים, שהם
שונים בתכלית, אך עם מסורת ספרדית ארוכת שנים. אחד של קרבות שוורים שכל כך מזוהה עם העיר. השני, שאיתו נסגור את הביקור שלנו במדריד, הוא איצטדיונה של אחת מקבוצות הכדורגל הגדולות והמפורסמות ביותר בעולם – ריאל מדריד.
Arco de la Victoria
שער הניצחון של מדריד, הידוע גם בשם "שער מונקלואה" על שם הרובע בו הוא נמצא, נבנה על ידי הדיקטטור פרנקו, לציון ניצחונו במלחמת האזרחים הספרדית. השם שער מונקלואה נובע מהסלידה של תושבי העיר לפרנקו הדיקטטור, ולכן לא רוצים להזכיר אותו או להיזכר ב"ניצחונו" במלחמה.

השער מתנשא לגובה של 40 מטרים, ובראשו מוצב פסל של האלה מינרווה, אלת הצבא והמלחמה במיתולוגיה הרומית, עומדת על...
מרכבה שרתומים אליה ארבעה סוסים. השער מוגבה מהקרקע, הבסיס שעליו הוא נבנה, מסתיים בגרם מדרגות קטן שיורד לכל הכיוונים, בדומה לסגנון הבנייה של מקדש יווני.
למרות שבדרך כלל אנו רגילים לראות שערים בכלל ושערי ניצחון בפרט מתקופות עתיקות יותר, השער הזה דווקא חדש יחסית ונבנה רק בשנת 1956. השער מזכיר מאוד במראהו את שער הניצחון בפריז, ואנו יכולים רק לנחש את כוונתו של הדיקטטור פרנקו בבניית שער זה.
בצידו הקדמי של השער (הכיוון שאליו מסתכלים הפסלים שלמעלה) ישנו מעבר חצייה שניתן לחצות ולהיכנס לתוך הכיכר. אם תרצו לראות את השער מזווית נוספת, תוכלו להקיף אותו ולהגיע לקצהו האחורי, שם ישנה מרפסת שניתן לעלות אליה ולהשקיף ממנה אל השער.
אל היעד הבא
אל היעד הבא
עוד זווית מיוחדת שממנה ניתן לראות את השער ועוד אתרים רבים נוספים ברחבי העיר, נמצאת ממש בסמוך. כאשר אנו נמצאים מצד ימין של השער, נראה גרם מדרגות קטן, בו נעלה וכשנגיע לשביל החוצה אותו נפנה שמאלה, ונמשיך ללכת ישר עד שנגיע ליעד הבא שלנו.
Faro de Moncloa
לאחר שטיילנו במדריד, והספקנו לראות מקרוב את רוב האתרים האיקוניים שמסמלים את העיר, נקפוץ לגובה של 92 מטרים, על מנת לראות אותם מגבוה, ולהנות מנוף עוצר נשימה של בירת ספרד הירוקה, שלל הפארקים שלה ואופייה האורבני.

הארמון המלכותי, קתדרלת אלמודנה ורחוב גראן ויה. לחובבי האדריכלות נספר כי ניתן לראות מהתצפית את "שער אירופה", צמד גורדי שחקים שבנויים באלכסון ונראים כנוטים אחד כלפי השני.
עוד לפני שנגיע לתצפית המרשימה, החוויה תתחיל כבר בזמן העלייה במעלית השקופה, שחושפת בפנינו אט אט את נופיה הקסומים של מדריד. בראש המגדל ישנו אולם עגול, שקירותיו בנויים מחלונות שקופים. זה הזמן להנות מתצפית נהדרת על העיר מלמעלה. נסו לזהות את כל האתרים שביקרתם בהם עד כה.
שלישי – שישי: 09:30-20:00
שני: סגור
אל היעד הבא
אל היעד הבא
נרד ארצה ונחזור לראות את מדריד מגובה העיניים. כאשר נצא מהמגדל נחצה את הכיכר לצד הנגדי ושם נכנס לתחנת המטרו (Moncloa) ונעלה על מטרו מספר 3 ונסע 5 תחנות עד לתחנת (sol) שם נחליף רכבת מטרו לקו 2 ונסע 2 תחנות עד לתחנת (ventas).
Plaza de Toros de Las Ventas
נפתח ונאמר שמכיוון שמדובר בזירה לקרבות שוורים, איננו חושבים כי קרבות שוורים זה דבר משעשע או אירוע תרבותי, ולכן אנו לא ממליצים ללכת לראות קרב. לדעתנו מדובר בהתעללות מזעזעת בבעלי חיים, אך מכיוון שמדובר בחלק מהמסורת של העם הספרדי, לדעתנו כן חשוב ללכת ולראות את הזירה, ולהבין את ההיסטוריה שלה.

בביקוש הקהל שרצה לצפות בקרבות. לכן בשנת 1920 עיריית מדריד החליטה להקים זירה חדשה וגדולה יותר. בעבר, טרום עידן הטכנולוגיה, זו הייתה הדרך לבידור המונים, לכן על אף שפעולת הקרב אינה דבר חיובי, זה סיפק לתושבים את האקשן והאדרנלין, שלא היה קיים בעולמות תוכן אחרים. מסורת שהתחילה אי שם בהיסטוריה הרחוקה, והמשיכה עד היום מתוך נוהג ולא מתוך צורך אמיתי.
לפני הכניסה לזירה, ישנם מספר פסלים של האייקונים של עולם מלחמת השוורים הספרדית. אבל מה הקשר של הרופא הסקוטי אלכסנדר פלמינג, שפסלו גם הוא מוצב שם?
גילויו של פלמינג את הפניצילין סייע להציל את חייהם של לוחמי שוורים רבים, שסבלו מפצעים עמוקים לאחר שנדקרו בקרני השוורים. כתוצאה מכך, בשנת 1964, לוחמי השוורים אספו כסף להקמת אנדרטה לכבודו של ד"ר פלמינג.
בפנים, אזור הצופים מחולק לעשרה חלקים הנקראים tendidos. מושבי האבן הלא נוחים למדי נבדלים במחירם בהתאם לכמות אור השמש שכל אחד מהם מקבל, היקרים ביותר נמצאים ב sombre (צל), והזולים ביותר ב sol (שמש). חובבי לוחמי השוורים הכי מושבעים יושבים בטנדידו 7, מתחת לשמש.
בחלק האחורי של הזירה ב"פאטיו דה קאביוס" (חצר הסוסים) נמצא מוזיאון לוחמי השוורים, המוקדש להיסטוריה ולתרבות של מלחמות השוורים. שלושה חדרים גדולים מציגים בגדי יוקרה של שוורים, אביזרים, פסלים ודיוקנאות של שוורים וטוררוס מפורסמים, כמו גם הכרזות המקוריות המפרסמות קרבות היסטוריים, ותלבושות של לוחמי שוורים מפורסמים.
פרט לקרבות השוורים המתקיימים בזירה, כיום פלאזה דה טורוס מארחת גם הופעות אופרה, חתונות, קרקסים נודדים, מופעי מכוניות והופעות חיות.
ניתן לבצע סיור עצמאי באצטדיון עצמו, בין המושבים שבהם הקהל יושב ואף ביציע הכבוד הנשיאותי. כמו כן, ניתן לרדת לזירה עצמה היכן שמתקיימים הקרבות ואף להיכנס לאזור שבו מחזיקים את השוורים לפני ששולחים אותם לזירה. מי שרוצה לדעת יותר לגבי הזירה וההיסטוריה שלה, יכול לבצע סיור בעזרת הדרכה קולית בשפות שונות (אין הדרכה בשפה העברית).
ראשון – שבת: 10:00-18:00
אל היעד הבא
אל היעד הבא
מאיצטדיון של קרבות שוורים, נעבור לאיצטדיון של כדורגל. כשנצא מלס ונטאס נלך צפונה לרחוב Calle de Villafranca ונפנה שמאלה ברחוב Calle de Martínez Izquierdo עד שתגיעו לתחנת אוטבוס משמאלכם. שם נעלה על קו 43 עד לתחנת Lima-Santiago Bernabéu ושם נראה את איצטדיון סנטיאגו ברנבאו.
Estadio Santiago Bernabéu
הסנטיאגו ברנבאו הוא אחד האיצטדיונים הכי מפורסמים באירופה ואף בעולם, והוא ביתה של קבוצת ריאל מדריד, אחת הקבוצות המעוטרות ביותר בתולדות הכדורגל העולמי.
האצטדיון נחנך בדצמבר 1947, במשחק מול בלנשש הפורטוגלית, ונקרא תחילה "אצטדיון נואבו צ'מרטין". בשנת 1955 שונה שמו של האיצטדיון ל"סנטיאגו ברנבאו" על שמו של מנהל הקבוצה, שדחף להקמת האצטדיון, ומייחסים לו חשיבות גדולה מאוד בהפיכת הקבוצה לאימפריה אירופית.

השחקנים, בחדר התקשורת, להצטלם עם גביע האלופות שהקבוצה זכתה בו, ואף לעלות על כר הדשא באזור של ספסלי הקבוצות.
המוזיאון מכיל מידע על הקבוצה משנת הקמתה, וכל ההיסטוריה שלה, הכוללת מאמנים, שחקנים, תארים של הקבוצה, תארים אישיים של שחקניה ועוד. הכל מוצג בצורה מרשימה ומעניינת, שתשאיר אתכם עם טעם של עוד, ותסב הנאה גם לאלה שאינם חובבי כדורגל. במוזיאון יש מידע גם על קבוצת הכדורסל של ריאל מדריד, אך רוב המוזיאון מוקדש לקבוצת הכדורגל.
מומלץ לבדוק אם בזמן הביקור שלכם בעיר מתקיים משחק של ריאל מדריד. זוהי חוויה מרשימה בין אם מדובר במשחק בליגה הספרדית, או טוב מכך אם מדובר במשחק בליגת האלופות. שימו לב, כי בימים של משחק המוזיאון והסיור באיצטדיון נסגרים לביקור כשש שעות לפני פתיחת המשחק. אם אתם הולכים למשחק, הכניסה ליציעים מתחילה כשעתיים לפני תחילת המשחק.
ראשון: 10:00-18:30
שני – שבת: 09:30-19:00
אצטדיון זה משמש החל מספטמבר 2017 כאציטדיונה הביתי של אתלטיקו מדריד. האיצטדיון הוקם בספטמבר 1994 כאיצטדיון אתלטיקה, אך לאחר שמדריד לא זכתה באירוח האולימפיאדה ב2016, הוחלט שהאיצטדיון יעבור לידי אתלטיקו מדריד. לאחר שהקבוצה שיפצה והרחיבה את האצטדיון הוא משמש כמגרשה הביתי ומכיל כ70,000 מקומות ישיבה.
באצטדיון יש מוזיאון של הקבוצה המציג קטעי עבר, אירועים משמעותיים בעברה של הקבוצה, וכמובן התארים בהם זכתה. כמו כן ניתן לסייר בחדרי ההלבשה, בחדרי העיתונאים ואף לעלות לכר הדשא.
מגדלי שער אירופה הם אחד מהאלמנטים שהכי מזוהים עם הסקייליין של מדריד. זהו צמד של גורדי שחקים מעל כיכר קסטייה שמיד תזהו אותו כחריג בנוף אורבני סטנדרטי. המגדלים נטויים אחד כלפי השני בסימטריה מושלמת, בזווית של 14.3 מעלות, ויוצרים מעין דלת עתידנית שאינה מושפעת מכוח הכבידה, מעין שער לאירופה המודרנית. הנטייה של גורדי השחקים מביאה לכך שכל קומה נראית שונה מקודמתה. המגדלים ידועים גם בשם מגדלי KIO על שם קבוצת היזמים שבנו אותם. כל מגדל בעל 25 קומות, והגישה לקומות העליונות היא דרך 8 מעליות, שחצי מהן מגיעות רק עד לקומה 13 בשל נטייתו של המבנה. על הגג של שני המגדלים ישנו מנחת מסוקים.
"אין סיום אמיתי, זהו רק המקום
שבו אתה עוצר את הסיפור"
(פרנק הרברט)
איזה באסה שהטיול כמעט נגמר… אבל אנחנו בטוחים שניצלתם כל רגע, וצברתם הרבה חוויות וזיכרונות מיוחדים שישארו איתכם לכל החיים.
מקווים שנהניתם מהטיול, ושהמסלול שלנו עזר לכם ליצור את החוויה הכי טובה שיכולה להיות!
נשמח שתשתפו את המסלול עם חברים ומכרים שטסים למדריד, תעזרו להם להפוך גם את הטיול שלהם למושלם כמו שלכם 🙂
