מסלול מומלץ בבודפשט

היום השלישי

את היום שלישי נתחיל במסע להכרת יהדות בודפשט, במהלכו נבקר בבית הכנסת הגדול שנמצא ברובע היהודי. הביקור ברובע, בבית הכנסת ובמוזיאון הסמוך אליו, ילמד אותנו ויכיר לנו את המורשת היהודית של העיר, פאר הקהילה היהודית והשינויים שחלו בה בעקבות מלחמת העולם השנייה והשואה. 

נמשיך אל אחת השדרות היפות והמיוחדות של העיר, בקצה השדרה נגיע לכיכר שבה נעמיק בעוד נדבך בהיסטוריה של בודפשט, ונכיר כמה דמויות שמהוות סמלים מרכזיים בתרבות ההונגרית.

את היום שלישי נתחיל במסע להכרת יהדות בודפשט, במהלכו נבקר בבית הכנסת הגדול שנמצא ברובע היהודי. הביקור ברובע, בבית הכנסת ובמוזיאון הסמוך אליו, ילמד אותנו ויכיר לנו את המורשת היהודית של העיר, פאר הקהילה היהודית והשינויים שחלו בה בעקבות מלחמת העולם השנייה והשואה. 

נמשיך אל אחת השדרות היפות והמיוחדות של העיר, בקצה השדרה נגיע לכיכר שבה נעמיק בעוד נדבך בהיסטוריה של בודפשט, ונכיר כמה דמויות שמהוות סמלים מרכזיים בתרבות ההונגרית.

בסוף היום נחווה את המנהג ההונגרי המקומי של ביקור ורחצה במרחצאות מינרליים. אך עוד לפני כן, נכיר את הפארק הגדול של בודפשט שבו ניקח פסק זמן מהמולת העיר.

Dohány Street Synagogue \ Dohány utcai Zsinagóga \ Nagy Zsinagóga

*הכניסה לבית הכנסת הינה בלבוש צנוע בלבד

בית הכנסת הגדול והמפואר ביותר באירופה, שוכן במרכז העיר בודפשט, ואוצר בתוכו היסטוריה ארוכת שנים, שילוב מרגש בין דת לזיכרון. עד מלחמת העולם השנייה, בית הכנסת היה מרכז הקהילה היהודית של בודפשט והיווה סמל לפריחתה ולשגשוגה. 

למרות הניסיון של הנאצים להשמיד כל זכר של היהודים בכלל, ויהודי בודפשט בפרט, בית הכנסת נותר עומד על תילו. על אף כל המראות שהוא ראה, ושלל הצלקות שהוא ספג, בית הכנסת נשאר כעדות לפארה של הקהילה היהודית בבודפשט. 

כיום בית הכנסת הוא מרכז להיסטוריה היהודית בבודפשט. זהו המקום שבו חגג את בר המצווה לא אחר מאשר בנימין זאב הרצל.

מסלול מומלץ בבודפשט היום השלישי - בית הכנסת הגדול
בית הכנסת נחנך בשנת 1859, ושימש את הקהילה היהודית הניאולוגית, זרם יהדות הונגרי מודרני. בעיצוב בית הכנסת יש שילוב של…

השפעות, מהיהדות, מהאיסלם ומהנצרות, המבנה והעיצוב דומים בצורה יוצאת דופן לכנסייה, דמיון זה מבטא את השאיפה של זרם זה להשתלב ולהיטמע בחברה ההונגרית.

בשנת 1944 לאחר פלישת גרמניה הנאצית להונגריה, החליטו הגרמנים להשתמש בבית הכנסת לצרכיהם כמוצב פיקוד, ולא להרוס אותו. זוהי עובדה מזעזעת בפני עצמה, שנעזרו בבית הכנסת למלחמה בזמן שרוצחים יהודים במחנות השמדה. הצבא הגרמני השתמש בצריחים הגבוהים לצורך התקנת אנטנות ובאולם המרכזי בנו אורוות לסוסיהם. במשך כל שנות מלחמת העולם השנייה, הריהוט המקורי של בית הכנסת אוחסן במרתף וכך נשמר ללא פגע. את הויטראז'ים שעיטרו את חלונות בית הכנסת, אנשי הקהילה היהודית הצליחו להחביא במוזיאון הלאומי של הונגריה, על ידי כך ששיחדו שתי עובדות של המקום. בזכותם חלונות בית הכנסת שאנו רואים היום, אלו הם החלונות המקוריים משנת 1859.

בתום המלחמה לאחר שהשיבו את הציוד לבית הכנסת, עדיין ניכרה בו הפגיעה שספג, אבל השלטון הקומוניסטי ששלט בהונגריה לא הסכים לסייע בשיקום בית הכנסת. בשנת 1996 לאחר נפילת השלטון הקומוניסטי שופץ בית הכנסת במשך שלוש שנים בעלות של כ 10 מיליון דולרים שרובם ניתנו על ידי ממשלת הונגריה, וחלקם נתרמו על ידי אנשים פרטיים.

כיום, בית הכנסת משמש לתפילות את הקהילה הנאולוגית בעיר בעיקר בשבתות ובחגים, ויכול להכיל עד כ3,000 מתפללים, מה שהופך אותו לבית הכנסת הגדול ביותר ביבשת אירופה והשני בגודלו בעולם כולו! ניתן להיכנס לביקור באופן עצמאי, או לחלופין עם מדריך, ההדרכות מתקיימות במגוון שפות ובכללן גם בשפה העברית.

בצמוד לבית הכנסת במקום הולדתו של בנימין זאב הרצל, ניתן למצוא את המוזיאון היהודי, שם ניתן לראות פריטים של היהודים שחיו בפשט לפני מלחמת העולם השנייה, כגון חפצי קודש ויודאיקה. בנוסף ישנו אזור אשר מוקדש להנצחת השואה, ובו ניתן לראות פריטים של היהודים בבודפשט בתקופה זו ושרידים מן הגטו.

בחצר בית הכנסת ישנו קבר אחים שבו קבורים 2,281 יהודים שנפטרו בגטו, בתקופת מלחמת העולם השניה. בעת שיפוץ בית הכנסת שקלו להעביר את קבר האחים מחצר בית הכנסת, אך לבסוף הוחלט להשאיר אותו במקומו. בשטח הקבר ישנם לוחות אבן עם שמות חלק מהיהודים שנקברו שם, לוחות שהוצבו על ידי משפחותיהם.

מכיוון שהנאצים השתמשו במבנה, הוא לא נכלל בתחום הגטו. גבול הגטו עבר בחצר בית הכנסת, מה שהותיר עד ימינו קטע מהחומה ששרד. כמו כן, בחצר ישנה רחבת זיכרון לראול וולנברג, אחד מחסידי אומות העולם, שניהל את הגטו בפשט והציל אלפי יהודים ממוות.

בחצר בית הכנסת שוכנת אנדרטה מיוחדת מאוד בצורתה, המדמה את עץ הערבה הבוכייה, שנבנתה כדי להנציח את יהודי בודפשט אשר נרצחו בשואה. האנדרטה מורכבת מאלפי עלי מתכת קטנים, שעל כל אחד מהם חרוט שם של אחד מהיהודים שנספו בשואה.

משתנה בהתאם לעונות השנה שבת וחגים – סגור

אל היעד הבא

אל היעד הבא

אחרי שחווינו את ההיסטוריה של בית הכנסת, ולמדנו על מקום נוסף שהוא חלק מהיסטוריה היהודית בבודפשט, נמשיך אל הנקודה הבאה שלנו. היציאה מבית הכנסת נמצאת בחצר האחורית ליד עץ הערבה הבוכייה, כאשר נצא, נפנה שמאלה. ברחוב Wesselényi u נשתלב עם רחוב Dohány ונפנה ימינה ברחוב Károly krt, כאשר נגיע לכיכר Deák Ferenc לקחת את קו m1 ברכבת התחתית עד לתחנה של כיכר הגיבורים.

Booking.com

אתר נוסף במסלול שהוא לא חובה, אבל חשבנו שאולי יעניין אתכם

כיום בית הכנסת אינו פעיל וניתן לראותו רק מבחוץ. בית הכנסת נבנה על ידי קהילת הסטטוס קוו בשנת 1872. בתקופת השואה הוא שימש כנקודת איסוף ליהודים לפני ששלחו אותם למחנות ההשמדה. בתקופת השלטון הקומוניסטי בהונגריה המבנה הוזנח ואף הוגדר כ"מבנה מסוכן". בשנים האחרונות המקום עובר שיפוץ מקיף על מנת להשמיש אותו בחזרה.

מוזיאון ייחודי שבו בסך הכל 15 מוצגים, והם כל כך קטנים שלא ניתן לראות אותם במבט רגיל, אלא אך ורק באמצעות מיקרוסקופ.

האמן האוקראיני שיצירותיו מוצגות כאן, מיקולה סיאדריסטי, עובד על כל מוצג כחצי שנה. היצירות מבוססות על פריט קטן – גרגיר אורז, שערה, גרעין של תפוח, ועוד. תחשבו איזה מטורף זה ליצור על משטח כל כך קטן!

על מנת ליצור יצירות אומנות זעירות שכאלה יש צורך בדיוק מרבי, לכן הוא פיתח טכניקת נשימה מיוחדת, כדי שיוכל להגיע לדיוק ועדינות מקסימלית. ליד כל מוצג ישנו הסבר על החומרים שמהם המוצג נוצר, ומה היה תהליך היצירה שלו.

Andrássy Avenue / Andrássy út

שדרה רחבת ידיים ברובע השישי, שהוכרה כאתר מורשת עולמי ב- 2002. השדרה עוצבה בהשראת השאנז אליזה, לפי חזונו של דיולה אנדראשי, שיזם את בנייתה ולכן היא נקראת על שמו. היא תוכננה ונבנתה בסוף המאה ה- 19, על ידי האדריכלים המובילים והמוערכים של אותה תקופה.

מסלול מומלץ בבודפשט היום השלישי - שדרות אנראשי בחורף
כמצופה מפרויקט בסדר גודל כזה, מי שאיכלס את המבנים המרשימים, היו בעיקר אנשי האצולה ההונגרית ועשירי העיר.  לאורכה של השדרה ישנם…

מבנים שנבנו במגוון סגנונות אדריכליים, כחלק מתנופת הבנייה בתקופה זו, אשר הושפעה מתהליך העיור והמעבר של האוכלוסייה מהכפרים אל העיר. הקמת השדרה הפכה את פשט לאזור עירוני שוקק חיים.  

ניתן למצוא בשדרה מספר מבנים מעניינים בעלי ארכיטקטורה מיוחדת כגון בית האופרה, מוזיאון בית הטרור, מוזיאון הדואר ועוד. 

כיום, השדרה שופעת בחנויות רבות של מעצבים נודעים, לצד בתי קפה ומסעדות. השדרה שאורכה כ 2.5 קילומטר, מחברת בין כיכר הגיבורים לכיכר ארז'בט במרכז העיר, הקטע המסחרי של השדרה נמצא בעיקר בחלק הקרוב למרכז העיר.

זוהי הזדמנות מצוינת לשוטט בין החנויות, להנות מהאווירה ולעצור לארוחת צהריים לפני שנמשיך במסלולנו. 

הרחוב פתוח 24/7 החנויות פתוחות לפי שעות העבודה שלהן

אל היעד הבא

אל היעד הבא

לאחר הביקור בשדרות אנדראשי, נגיע ליעד הבא שלנו אל כיכר הגיבורים. הכיכר נמצאת ממש בסוף השדרה.

אתר נוסף במסלול שהוא לא חובה, אבל חשבנו שאולי יעניין אתכם

הוקם לראשונה בסוף המאה ה –19, ומאז ועד היום משמש למופעי אופרה, וכמשכנו של להקת הבלט הלאומי של הונגריה. ניתן להיכנס רק בסיור מודרך שמתקיים בשפות: אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית, איטלקית וכמובן בהונגרית.

השלטון הנאצי והשלטון הקומוניסטי השתמשו במבנה זה לצורך כליאה ועינוי של תושבים שנחשדו כמתנגדים למשטר. ב – 1956 השלטון הקומוניסטי עבר למקום אחר, ושיפץ את הבניין על מנת להעלים כל זכר לזוועות שהתחוללו בו. אך בשנת 2002 נפתח באותו מקום בדיוק, מוזיאון שמנציח ומתעד את הזוועות שהתחוללו בו בימי שלטון הנאצים, ולאחר מכן בשלטון הקומוניסטי.

Heroes' Square \ Hősök tere

בכיכר הגיבורים נמצאת אנדרטת המילניום המרשימה, שמורכבת מעמוד אבן עצום בגובהו, עליו מוצב פסלו של גבריאל המלאך. ההונגרים מאמינים כי בזכותו הכירו באישטוון הראשון כמלך נוצרי, ולכן הוא הפך לסמל חשוב במדינה. בתחתית העמוד ניצבים פסליהם של שבעת המדיארים רכובים על סוסיהם, המסמלים את שבעת השבטים הקדומים, שבחלוף הזמן התגבשו לאומת הונגריה.

מסלול מומלץ בבודפשט היום השלישי - כיכר הגיבורים
מאחורי העמוד בנויות שתי קולונדות בצורת חצי עיגול, שעליהן פסלים של ארבעה עשר דמויות חשובות בתולדות הונגריה. האנדרטה תוכננה להיבנות לציון…

שנת האלף לכיבוש המדיארי של הונגריה בשנת 1896, אך לבסוף בנייתה הושלמה בשנת 1900. 

לפני שנתבונן מקרוב באנדרטה המרכזית, נעצור במרכז הכיכר שם ממוקם קבר החייל האלמוני. למרות השם, אף אחד לא קבור שם, אלא זוהי אנדרטה לזכר "גיבורים אשר מסרו את חייהם למען חירות עמם והעצמאות הלאומית".

כיכר זו משמשת גם להתכנסויות המוניות, כגון אירועי תרבות והפגנות, ואף שימשה כמוקד להפיכה בשנת 1989 שבה התנערה הונגריה מן התנועה הקומוניסטית.

הפינה של דובי

לכבוד חגיגות המילניום של הונגריה בשנת 1896, עלה הצורך להביא את החוגגים הרבים ממרכז העיר לכיכר הגיבורים. כפתרון לכך נבנה מתחת לשדרת אנדראשי קו הרכבת התחתית הראשון של העיר, ואחד הוותיקים ביותר באירופה. 

אל היעד הבא

אל היעד הבא

ממש מאחורי הכיכר נמצא היעד הבא שלנו, הפארק העירוני של בודפשט.

Booking.com

City Park (Budapest) \ Városliget

לקראת סוף היום נגיע לפארק העירוני, פארק רחב ידיים, מלא בטירות ומבנים עתיקים שנבנו בזמנים שונים בהיסטוריה. סיבוב בפארק לוקח אותנו כמה מאות שנים אחורה בזמן, סגנון הבנייה כמו לקוח מהאגדות. אגם, טירות וגשרים המוקפים בגנים ירוקים, משווים למקום נופך קסום ומרגיע.

נוכל למצוא בפארק מספר נקודות עניין חוויתיות:

מסלול מומלץ בבודפשט היום השלישי - הפארק העירוני

טירת ויידהוניאד – טירה עתיקה הבנויה בסגנונות עיצוב מגוונים, בהשפעת תקופות שונות לאורך ההיסטוריה. בנייתה של הטירה החלה…

בשנת 1896 והסתיימה בשנת 1906, הטירה נבנתה על ידי האדריכל איגנאץ אלפר, קיים לזכרו פסל שלו יושב על ספסל ולבוש בגלימת אדריכל מימי הביניים. בתוך הטירה שוכן כיום מוזיאון החקלאות.

האגם – ליד הטירה ישנו אגם גדול שבחודשי הקיץ ניתן לשכור בו סירות פדלים. בחורף מקפיאים את האגם, והוא הופך לזירת החלקה על הקרח.

גן החיות של בודפשט והגן הבוטני – אחד מגני החיות העתיקים ביותר בעולם, ושוכן במקום עוד לפני שנבנה סביבו הפארק. הגן מאכלס 5,000 חיות, ויש בו גינת פרפרים, פינת ליטוף ומתחם בעלי חיים ימיים ובניהם כלבי ים.

הקרקס העירוני של בודפשט – קרקס הבנוי מאבן וקיים משנת 1889. מוצגים בו מופעים שונים בהתאם לתקופות השנה. 

מרחצאות סצ'ניי – הגענו לסיום היום השני בבודפשט, נסיים אותו במרחצאות סצ'ניי. קיימות במקום שלוש בריכות חיצוניות גדולות ועוד כ 11 בריכות מקורות בטמפרטורות שונות.

בהונגריה נפוצה מאוד תרבות המרחצאות והספא. ברחבי הונגריה פזורים כ 1,300 מעיינות מים חמים. השהות במים וספיגת המינרליים שנמצאים במעיינות התרמיים מועילה מאוד לגוף, מרגיעה, משככת כאבים, ומשפרת את מערכת העצבים, השרירים והעור. כתוצאה מהשפע הרב של המעיינות, ישנם הרבה מרחצאות בסגנונות שונים. כמו כן, רחצה בבריכות החמות הינו מנהג נפוץ ביותר של תושבי הונגריה, שפוקדים את המרחצאות באופן קבוע יחד עם המשפחה או החברים. 

מרחצאות סצ׳ניי הוקמו בשנת 1913, ומדובר במרחצאות התרמו-מינרליים הגדולים ביותר באירופה. המים מגיעים ממעיינות טבעיים אשר עשירים במינרלים ויסודות רבים נוספים הנחשבים לבריאים ביותר.

המבנה נהרס בהפצצות מלחמת העולם השניה, שוקם על ידי השלטון הקומוניסטי, ושופץ באופן נרחב בשנת 1997 על מנת להתאימו לתקן האיחוד האירופי.